Muzikom protiv bolova i nesanice

Zabava - Sreda 04.09.2019 - 14:10

Postoji posebno kreirana muzika za mozak koja bi mogla ljudima da pomogne da se opuste i utonu u san od 10 do 15 minuta. Prema rezultatima jedne studije, oni koji su slušali instrumentalnu muziku bolje su spavali

Muzika ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam FOTO: Shutterstock Muzika ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam FOTO: Shutterstock
Znamo da muzika ima blagotvorno dejstvo na ljudski organizam, a naučnici su sada počeli detaljnije da istražuju njenu terapijsku moć. Ističu da bi lekari uskoro mogli da preporuče muziku kao vrstu terapije i da ćemo imati plej listu za razna oboljenja. Na primer za koncentraciju, bolje spavanje, pa čak i za tegobe koje mogu da ublaže glavobolju i kontrolišu hronične bolove.
 
- Visokofrekventni zvuk kao što su alarm ili vrisak podstiče oslobađanje adrenalina, dok tihi tonovi opuštaju, jer naš mozak nižu frekvenciju doživljava kao sporiji zvučni talas koji može da ga uspori - rekla je osnivačica Britanske akademije zvučne terapije Liz Kuper.
 
Postoji posebno kreirana muzika (Brain.fm ) za mozak koja bi mogla ljudima da pomogne da se opuste i utonu u san od 10 do 15 minuta. Prema rezultatima jedne studije, oni koji su slušali instrumentalnu muziku bolje su spavali.
 
- Zvuk je napravljen tako da vam se čini da se kreće oko vas - poput onog u bioskopu. On vas fizički uljuljkava i verujemo da pomaže da čvršće zaspite -rekao je dr Kevin Vuds, naučni direktor u Brain.fm.
 
Muzika je na razne načine povezana i sa pamćenjem. Liz Kuper smatra da se ljudi u kasnijim fazama demencije još sećaju pesama iz detinjstva ili znaju da sviraju instrument koji su naučili kao dete, čak i kad ne mogu da prepoznaju sopstvenu porodicu. Jedna američka studija je pokazala da osobe koje imaju Alchajmerovu bolest bolje pamte reči iz neke muzičke numere nego one koje su izgovorile. Kad mozak sprema informacije ili uči nove, stvara moždane talase u frekvencijama koje su veće od onih koje su povezane s dubokim opuštanjem.Dakle, ako stimulišete mozak talasima višeg nivoa, možda možete da poboljšate memoriju. Mada je istraživanje na početku i još nema konkretnih dokaza,već sada postoji muzika određene frekvencije koja je usmerena na poboljšanje pamćenja.
 
Stres je takođe jedan od problema sa kojim se mnogi suočavaju. Istraživanje je pokazalo da slušanje umirujuće muzike može da snizi krvni pritisak, broj otkucaja srca i anksioznost a poboljšava i raspoloženje. Rezultati studije sprovedene u Njujorku govore da su se pacijenti koji su slušali muziku pre operacije, za vreme i posle nje, osećali mirnije i imali niži krvni pritisak. Nije dokazano koja muzika deluje najbolje, ali prema većini istraživanja to je ona sporija, klasična.
 
Ali pesma može da ublaži i bol. Najbolje deluje muzika niske frekvencije, smatra Peter Liks, osnivač Binaural beats meditacije, koji je autor posebne muzike za ublažavanje bolova u trajanju od 30 do 60 minuta. Studijaiz 2016, u kojoj je učestvovalo 36 odraslih osoba sa hroničnim bolovima, otkrila je da je slušanje binauralnihotkucaja u toj frekvenciji, 20 minuta dnevno, rezultiralo velikim smanjenjem bolova posle 14 dana.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: