Novo suđenje Cepelinima zbog "Stepenica ka nebu"

Zabava - Sreda 12.06.2019 - 12:24

SAN FRANCISKO - Sudski panel od 11 sudija iz Devetog američkog okružnog apelacionog suda složio se danas da će saslušati žalbu čuvene grupe "Led Cepelin" u tužbi za autorska prava, u kojoj se tvrdi da je grupa navodno ukrala svoj rok hit "Stepenice ka nebu" iz 1971. godine od instrumentala iz 60-ih godina.

Sud će saslušati žalbu u slučaju grupe Sud će saslušati žalbu u slučaju grupe "Led Cepelin" FOTO Warner Music
Na suđenju 2016. godine koje je uključivalo svedočenje gitariste Led Cepelina Džimija Pejdža i pevača Roberta Plenta, porota je utvrdila da "Stepenice ka nebu" značajno ne liče na pesmu "Taurus", koju je napisao pokojni Randi Volf i njegov bend "Spirit".
 
Pejdž je rekao da je napisao muziku za pesmu i da je Plent napisao tekst i da su oba bila originalna, preneo je AP.
 
Međutim, u septembru tročlano sudsko veće iz Devetog kruga presudilo je da sudija tokom sudenja nije adekvatno savetovao porotu i naložilo je novo suđenje.
 
Sudije su jednoglasno utvrdile da je sudija pogrešio kada je rekao porotnicima da pojedini elementi pesme, kao što su note ili skale, ne ispunjavaju uslove za zaštitu autorskih prava, jer se kombinacija tih elemenata može kvalifikovati ako su dovoljno originalni.
 
Advokati "Led Cepelina" zatražili su da veća grupa sudija sasluša slučaj i zahtev je odobren.
 
Sudski panel od 11 sudija će razmotriti slučaj krajem septembra u San Francisku.
 

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: