Zbog pilećeg mesa muškarci sve češće dobijaju ženske obline i celulit

Zivot i stil - Subota 12.09.2020 - 12:53

Pileće meso prezasićeno hormonima i antibioticima uzrok je mnogih zdravstvenih problema, gojaznosti i stvaranja celulita kod beba i muškaraca. Od svih vrsta, najviše kontroverzi u stručnoj javnosti stvara brojler piletina…

Pileće meso prezasićeno hormonima i antibioticima FOTO: Stock Photos Pileće meso prezasićeno hormonima i antibioticima FOTO: Stock Photos
Po zvaničnoj definiciji, brojler piletina je bilo koja vrsta piletine koja je uzgojena isključivo za proizvodnju mesa.
 
Tipična brojler piletina ima belo perje i žućkastu boju kože, a većina brojler pilića kolje se kada su stari između četiri i sedam nedelja.
 
U tom trenutku, pilići još nisu ni dosegli ni fizičku ni mentalnu zrelost, budući da se standardni pilići kolju u 14. nedelji, piše Blic Žena.
 
Zbog takvih životnih uslova, brojler pilići su podložni mnogim zdravstvenim komplikacijama – skeletne deformacije i disfunkcije su više pravilo nego izuzetak, kao i problemi sa kožom i očima, ali i srčana oštećenja.
 
Brojleri u trenutku klanja, sa svega četiri do pet nedelja, dosegnu masu od oko tri kilograma, a specifična je za njih i činjenica da se i kokoške i petlovi kolju zbog mesa.
 
– Svi znamo da domaća piletina ima žutu boju, dok je koža brojler piletine uobičajeno beličaste boje. Međutim, danas ni na to ne možete da se oslonite, budući da prodavci često bojom za hranu boje piletinu da bude žuta.
 
Takođe, razlika se primećuje i pri termičkoj obradi same piletine – brojler piletina će ispustiti mnogo više tečnosti i masti i biće mnogo tvrđa u odnosu na piletinu iz prirodnog uzgoja – objašnjava za Blic nutricionista Branka Mirković, dodajući da se u savremeno doba i “prirodno gajena piletina” kljuka praktično istom količinom hormona i antibiotika, te razlike gotovo da nema.
 
 
Najopasnija pileća džigerica
 
Ona precizira da tvrđe meso ima manje estrogena (ženski hormon) a više testosterona (muški hormon) i obrnuto, mekše ima više estrogena.
 
Ipak, te razlike u procentima hormona su zanemarive, a štetu svakako čine.
 
Kako se brojleri kolju sa svega par nedelja starosti, nemaju kada da razviju imuni sistem.
 
Zbog toga ih pre klanja vakcinišu protiv brojnih bolesti – između ostalog, protiv patogena poput salmonele, koja se može preneti putem jajeta sa kokoške na pile, ali i protiv Njukastlove bolesti, česte ptičje bolesti koja se prenosi na ljude, bronhitisa, pneumovirusa kao i Marekove bolesti. Vakcine dobijaju ili putem spreja ili putem vode.
Blic žena, OKRadio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: