Azil za pranje novca

Vladavina prava - Ponedeljak 30.06.2014 - 09:53

Vranje od 1. maja ove godine više nema Prihvatilište za pse lutalice, odnosno Azil, kako ovo mesto za zbrinjavanje napuštenih životinja kolokvijalno nazivaju svi u gradu.

ilustracija ilustracija

Veterinarska stanica, koja je održavala Azil, nezadovoljna finansijskim aspektima, raskinula je sa Gradom ugovor koji je na godišnjem nivou bio vredan oko 2,5 miliona dinara.

U praksi, to znači da je više stotina pasa sada na ulicama bez ikakve kontrole. Štaviše, sumnja se da je pre neki dan čopor ovih životinja preklao stado koza u jednom obližnjem selu, pa se sada postavlja pitanje ko će to da plati.

DUPLA ŠTETA

No, to je tek početak priče o zamašnim svotama novca koje su potrošene na pokušaje zakonitog rešavanja problema sa psima lutalicama i politike koja je iz pozadine na kraju sve dovela do apsurda.

Prema rečima gradonačelnika Zorana Antića, od trenutka kada je on seo u najvažniju gradsku fotelju, od početka jula 2012. godine pa do danas, po osnovu vansudskih poravnanja i sudskih presuda ujedenim Vranjancima isplaćeno je ukupno 7,1 milion dinara.

 

CNR
Prema Rosi Drmonjić iz udruženja „Najbolji prijatelj“, u Vranju je planirano sprovođenje takozvanog CRN sistema, koji podrazumeva da se psi hvataju, čipuju, sterilišu, vraćaju na teritoriju boravka, a zatim kontrolišu i svake godine revakcinišu.
- Psi postaju agresvni ako ih vrate na teritoriju koja nije njihova. Grad je još u januaru 2012. godine trebalo da usvoji strategiju za pse bez nadzora, ali ona do danas čami u nekoj fioci.
Psi bi u Prihvatilištu morali da imaju svoj karton sa fotografijom, ali čini se da toga uopšte nema, pa nema ni mogućnosti kontrole - kaže Rosa Drmonjić.

 

A, za sve to vreme Azil je radio, odnosno šinterska služba “Komrada” je navodno sklanjala pse sa ulica i slala ih tamo!

I sad, kakva je situacija? Prema pozicijama koje je Grad plaćao godinama, u Azilu je svakog trenutka navodno zbrinjavano najmanje 300 pasa.

Sada su oni pušteni na ulice, gde haraju, dok neko ne uzme motku, tj. pravdu u svoje ruke, o čemu se već vodi jedna istraga po sudskoj tužbi grupe građana iz ranijeg perioda.

Direktor „Komrada“ Dejan Ilić objašnjava da od zatvaranja Azila Služba zoohigijene u toj firmi (šinteri koji hvataju pse lutalice), više ne radi taj posao, nego samo uklanja leševe životinja sa ulica, i to po prijavi lokalnih inspektora.

- Ne hvatamo pse jer nemamo kome da ih predamo. Samim tim njihova populacija raste i opasnost po građane je veća.

Sada smo u vakumu, i veliki broj ljudi misli da smo mi glavni krivci za stanje na ulicama, a nismo. Sve zavisi od drugih, a oni ne funkcionišu - kaže Ilić.

 

PARE
U 2012. godini za ujede koji su rešeni van suda Grad je platio 816.000 dinara, plus još 799.000 dinara, na osnovu sudskih presuda. U 2013. godini iz gradske kase za te namene je otišlo 2,11 miliona, plus 2,42 miliona, a u 2014. 783.000, plus 383.000.
Povrh toga, Grad je za rad prihvatilišta izdvojio u prethodne dve godine 5,20 miiona dinara, ili 2,5 miliona dinara godišnje.
Po toj računici, Vranje je ukupno za “rešavanje” problema pasa lutalica za nepune tri godine izdvojilo neverovatnih 12,3 milion dinara!
- Tu je i osnovni problem - kako mi to dajemo tolike pare a od pasa lutalica ne može mirno da se prođe gradom – pita se Antić.

 

Sad kao svi nešto pregovaraju o problemu i traže rešenje, pre nego što se desi neka još gora situacija od aktuelne.

Što se same Veterinarske stanice (VS) tiče, oni nemaju šta mnogo da kažu. Dušan Veličković, direktor ove inače privatne firme, glede aktuelne situacije ima veoma interesantan predlog.

- Prihvatilište ne radi od 1. maja i tamo nema pasa. Razgovaramo o tome da ono teba da se proširi, ali o toj ideji mora da se izjasni Grad - kaže Veličković.

I tako, dolazimo do mesta odakle je redovno išao novac iz budžeta - do kabineta gradonačelnika.

Prvi čovek Vranja Zoran Antić kaže da su ga po pitanju pasa lutalica alarmirale nadležne službe i to iz praktičnih razloga.
 
- Većnici zaduženi za tu oblast, pre svega Miloš Antanasijević, poveli su tu priču, jer je sve veći broj ujedanja građana i sve veća šteta.
 

Treba da se ispita da li su psi zaista sterilisani kao što smo platili, i da li je sve odrađeno onako kako piše u ugovorima, i ako nije zašto nije i šta nam je činiti.

Ovako, dupla šteta - em smo plaćali Azil, em sudske troškove - kaže Antić.

E kad su „nadležne službe“ pokrenule čitavu priču, ona je stigla i do Gradskog veća

- O tome smo pričali na 86. sednici i doneli odluku da se ispita ugovor sa Vetarinarskom stanicom i način rada Azila, da se vidi da li to redovno radi ili nešto ne funkcioniše.

Formirana je i Radna grupa koja će se baviti tim poslom - kaže Branimir Stojančić, portparol Veća.
 

Većnica za poljoprivredu Zorica Popović (DS) kaže da Azil za pse „trenutno nije na raspolaganju potrebi grada“, ali se zatim ograđuje time da čitava priča ne spada u njen resor.

Čudno, ako se zna da je ona jedna od članica pomenute Radne grupe Gradskog veća oformljene da ispita priču oko toga šta je Vranje zaista finansiralo u Azilu.

Sličan stav ima i većnik za zaštitu životne sredine Nemanja Nuhijević, koji kaže da je ugovor o finansiranju Azila raskinut od strane VS, a ne Grada.

- Mi smo njima prebacivali dogovoren novac, ali zaista ne znam dinamiku tog posla. Ništa nismo jednostrano uradili.

Sve je počelo kada smo mi uradili analizu po pitanju povećanja troškova koje je grad isplatio zbog ujeda pasa lutalica.

Iako je izveštaj Veterinarske stanice prošao na Veću, o tome će se očigledno tek razgovarati - kaže Nuhijević.

TOŠE

Tu sad dolazi do malog iznenađenja – povodom raskida ugovora, na Gradskom veću izvestilac u ime Veterinarske stanice bio je odbornik Dejan Tričković, koji je svojevremeno, pri preuzimanju funkcije predsednika vranjske Skupštine, preneo svoja vlasnička prava u toj firmi na treće lice.

Elem, on je sa ortacima kupio VS Vranje za 300.000 evra, u januaru 2008. godine, na pet godišnjih rata po 50.000 evra.

 

ZAKONSKA SIMBOLIKA
Prema Zakonu o dobrobiti životinja, novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se odgovorno lice u u organu jedinice lokalne samouprave ako organ ne izradi ili ne sprovodi program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, kao i ako ne obezbedi prihvatilište i prikupljanje, prevoz i zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja.

 

Posle tri godine, međutim, on izlazi iz političke anonimnosti i postaje predsednik GrO SNS-a u Vranju, a 2012. postaje i predsednik Skupštine grada kao predstavnik te stranke.

Na toj funkciji proveo je godinu dana, a onda ulazi u javni sukob sa prvim čovekom SNS-a Draganom Nikolićem, što je dovelo do raspuštanja odbora i ispadanja te stranke iz vladajuće koalicije.

Naspram tih velikih dešavanja u međuvremenu su se događale naoko male stvari - VS prolazi na tenderu za Azil, ali i za osemenjivanje krava, i iz budžeta dobija siguran godišnji priliv, taman koliko otplata godišnje rate za kupovinu te firme.

A, kako su stvari ovde stajale i ko je zašto ulazio u vlast najbolje pokazuje činjenica da je Dejana Tričkovića lično gradonačelnik Antić postavio na mesto šefa komisije koja se bavila psima lutalicama, pa i određivala uslove konkursa za održavanje Azila.
 

Danas, kada je samo odbornik, koji je najpre bio uz SPS, pa se vratio u odborničku grupu SNS-a, Tričković kaže da je na pomenutoj sednici Gradskog veća govorio kao „poznavalac situacije“.

- Osnovni razlog za prekid ugovora je neredovna ispata od strane grada. Mnogi misle da je to neki veliki posao i veliki novac, ali nije tako.

Ko god misli da jeste, eno mu Prihvatilište, pa neka radi - kaže Tričković.

Upućeni, međutim, kažu da u svemu ima osnova za ozbiljnu istragu. Naime, kada je raspisivan konkurs, pod Tričkovićevim nadzorom, neke odredbe su ukazivale na to da samo fale slike pobednika: te firma mora da ima najmanje pet vozila, pa najmanje tri tehničara, pa...

Spekliliše se da Grad nije proveravao račune koje je dostavljala VS, prema kojima su granule koštale 390 dinara po kilogramu, dok je maloprodajna cena bila 80 dinara. Pored toga, Grad je plaćao dva radnika, struju, vodu, hranu, lekove…

Kako god, neće biti da je Veterinarska stanica tek tako izašla iz ovako unosnog posla i neće biti da je Gradu trebalo tako dugo vremena da shvati šta i koliko plaća.

Gledano iz ove perspektive, promena političke klime svakako nije prijala poslovanju VS.

Možda se može reći i ovako: Antić je Tričkovića koristio dok mu je ovaj bio potreban ne bi li SPS imao stabilnu većinu u lokalnom parlamentu i izgleda da mu se nije dopalo njegovo najnovije političko prestrojavanje, pa je zato zategao slavine, na šta je Veterinarska stanica reagovala puštanjem pasa na ulicu.

Posle svega, politika će ostati političarima, a Vranjancima iskeženi zubi gladnih i napuštenih pasa.

Možda to za neke neće biti toliko loše - priča se da je rekorder po naplaćenoj ošteti zbog ujeda odbornik URS-a, koji je od Grada po tom osnovu inkasirao blizu 300.000 dinara.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria.Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: