KO JE KRIV: Gimnazija preskače ekskurzije

Vladavina prava - Nedelja 23.11.2014 - 12:11

U gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju ove godine neće biti ekskurzija, osim možda za učenike treće godine.

Gimnazija u Vranju - ilustracija Gimnazija u Vranju - ilustracija

U ovu situaciju došlo se iz raznoraznih razloga, ali je jadan od osnovnih problemi koji su se javili sa raspisivanjem i kasnijom realizacijom tendera za ekskurzije.
 
Izvođenje ekskurzija odbila je firma Euroturs iz Niša, i pored činjenice da je je vranjska agencija Lasen turs imala najjefitiniju ponudu.
 
Hipotetički, ukoliko se ekskurziji odazove maksimalan broj učenika, a na osnovu razlike u ceni, njihova ponuda mogla biti za čak 800.000 dinara jeftinija od Eurotursove ako uzmemo u obzir ekskurzije sva četiri razreda vranjske Gimnazije „Bora Stanković“.
 

- Odluka o dodeli ugovora za organizaciju ekskurzija niškom Eurotursu koju je potpisao direktor Gimnazije je skandalozna. Njegova argumentacija je u suprotnosti sa zakonom o čemu sam obavestio Prosvetnu inspekciju Ministarstva prosvete.
 
Sve se unapred znalo, protežiran je višegodišnji miljenik direktora gimnazije
- ljut je Miodrag Ilić, vlasnik turističke agencije Lasen turs u Vranju.
 

Finansijski najpovoljnija ponuda nije i ekonomski najpovoljnija, insistira na preciznosti prezimenjak i direktor gimnazije Dragan Ilić.
 
- Tender je tender. Šta tamo piše u pogledu uslova, to je traženo i to su učesnici prihvatili. Dakle moglo se prigovarati na postavljene uslove i kriterijume pre, a ne posle sprovednog postupka jer su učesnici prihvatili obaveze da ponudama odgovore na ono što mi tražimo po stavkama.
 
Sve je bilo u skladu sa zakonom, a to iz Lasen tursa nisu ispunili uslove koje su kao učesnici na tenderu prihvatili, njihov je problem
- uzvraća ne manjom oštrom retorikom Ilić iz gimnazije.
 
NAJPOVOLJNIJE (NE) ZNAČI JEFTINO
 
Vranjska gimnazija raspisala je 14. oktobra postupak javne nabavke velike vrednosti za sprovođenje ekskurzija učenika svih razreda.
 
U opštim podacima o javnoj nabavci, pobrojanim pod tačkom „A“ odluke o dodeli ugovora Eurotursu, piše da je osnovni kriterijum za izbor najbolje ponude agencija - ekonomski najpovoljnija ponuda.
 

Šta to tačno znači, nije precizirano u odluci, a svoje tumačenje daje šef ogranka Eurotursa u Vranju Srđan Savić.
 
- Vrednuju se svi uslovi predviđeni tenderom, pre svega kvalitet usluga, od bezbednosti prevoza, smeštaja, iskustva i rejtinga agencije, kao i uslovi plaćanja odnosno broj rata. Te zahteve ima većina škola u Srbiji. Cena je samo šezdeset odsto bodovanja, a četrdeset su ove ostale stvari - objašnjava Savić.
 
Lasen turs i Euroturs dali su ponude za sva četiri razreda. Na prvi pogled, bilo je jasno da je Lasen turs u finansijskom smislu jeftiniji. Prva godina, trodnevna ekskurzija (Beograd-Novi Sad-Subotica-Palić-Sremski Karlovci) prihvaćena ponuda Eurotursa 10.990 dinara po učeniku, Lasen turs nudio isto za 9.900.
 
Druga godina, trodnevna ekskurzija do Beograda, prihvaćena ponuda Nišlija od 13.690 dinara po đaku, Lasen nudio cenu od 11.400 (razlika 2.300 dinara).
 
Kod ekskurzije za treću godinu (petodnevna, Budimpešta-Prag-Drezden-Prag), Euroturs dobio organizaciju za 24.700 dinara po učeniku, Lasen turs bio za 100 dinara skuplji po đaku - 24.800.

 

Vlasnik Lasen tursa kaže da je protekle dve godine, kada je o izvođenju ekskurzija u značajnoj meri odlučivao Savet roditelja gimnazije, njegova agencija bez problema dobijala organizaciju ekskurzija.

 

Najdrastičnija je razlika za putovanje četvrte godine gimnazije po Italiji (Lido Di Jesolo-Venecija-Verona-Piza-Firenca-Rimini-San Marino-Trst) gde je Euroturs dobio organizaciju po ceni od 35.700 dinara po đaku, dok je Lasen turs imao ponudu za isto to od 33.000 dinara, što je 2.700 dinara jeftinije po učeniku.

 
Ako se zna da su agencijske ponude gotovo identične i moraju odgovarati onome što škola unapred traži (razlike su neprimetne), činilo bi se da je u ovakvom odnosu cena odluka najlakša moguća.
 
Ispostavilo se da nije.
 
KO NIJE ČLAN YUTA
 
Komisija gimnazije zadužena za sprovođenje postupka javnih nabavki povodom ovogodišnjih ekskurzija (čine je sudija Dragan Mitić i policijski inspektor Nebojša Stojanović kao predstavnici roditelja, a ispred kolektiva kao predsednik komisije Igor Nikolić, te profesor Nasko Petrušić i sekretarka škole Zorica Anđelković) konstatovala je da je ponuda Eurotursa za sva četiri razreda jedina ispravna, dok su kao neispravne-nepotpune okarakterisane ponude Lasen tursa i Kavim Jedinstva.
 
Jedinstvo je otpalo u startu jer nije imalo potpisan predugovor sa naručiocem nabavke (okarakterisano kao neprihvatanje uslova koje naručilac potražuje).
 
Obrazloženje za neprihvatanje Lasentursove ponude je ovakvo: „Ponuđač ne poseduje potvrdu o punopravnom članstvu u YUTA (Jugoslovensko udruženje turističkih agencija) i nema dokaze o ispunjenju uslova Pravilnika - Kodeksa o YUTA standardima za dečji i omladinski turizam).
 

- Šokiran sam - kaže Ilić iz Lasen tursa - pogotovo što je ovakav uslov irelevantan jer je članstvo u asocijacijama tipa YUTA na dobrovoljnoj bazi. Valjda je zakon koji tako kaže „stariji“ od pravilnika škole o izvođenju ekskurzija?! Uostalom, mi smo prethodne dve godine vodili đake gimnazije na ekskurzije i niko nije pominjao YUTA.
 
Vera Rovčanin-Orlović iz Sektora za normativne i upravne poslove Ministarstva turizma navodi da turistička agencija koja organizje turistička putovanja, shodno odredbama člana 51 Zakona o turizmu, mora posedovati licencu koju izdaje Registrator turizma.
 
- Članstvo u nekom od strukovnih udruženja koje okupljaju turističke agencije - nastavlja Vera Rovčanin - a tu mislim na YUTA ATAS, ANTAS, nije uslov da bi neka turistička agencija mogla da obavlja delatnost turističkog putovanja, posebno imajući u vidu da je članstvo u tim udruženjima na dobrovoljnom principu.

 

INSPEKTORI U ŠKOLI

Agencija Lasen turs obratila se dopisom Školskoj upravi za Pčinjski okrug Ministarstva prosvete zahtevajući da prosvetni inspektori sprovedu vanredni inspekcijski nadzor u vezi sa odlukom o izboru Eurotursa. Prosvetni inspektor Dejan Dušanović potvrdio nam je da je prijava stigla u inspekciju.

- Tek posle vanrednog nadzora znaćemo šta je i kako je. Ukoliko procedura nije bila u skladu sa propisima, možemo naložiti izvesne mere. Naglašavam da mi samo kontrolišemo proceduru koju je sprovela škola, dakle da li je postupljeno po Pravilniku o izvođenju ekskurzija, te da nismo nadležni za finansije i poštovanje procedure po Zakonu o javnim nabavkama - objašnjava Dušanović.

 

Iz Lasen tursa su pisali ministru turizma Rasimu Ljajiću i od službi tog ministarstva proteklih dana dobili sličan odgovor.

 
- Obratio sam se potom mejlom direktoru gimnazije, objašnjavajući mu da smo nezadovoljni nakaradnim bodovanjem elemenata naše ponude. Tvrdim da je bodovanje njihove komisije netačno i tendenciozno izvedeno.
 
Ako je ekonomski najpovoljnija ponuda ona koja je stotine hiljada dinara skuplja od naše, i ako je smetnja to što nismo članovi YUTA, udruženja države koja više ne postoji (Jugoslavije, p.a) i u kome je članstvo fakultativan izbor agencija, onda s takvom računicom nešto ni ekonomski, ni ljudski nije u redu
- sumnjičavo će vlasnik Lasen tursa.
 
- Možda on misli da to nije bitan uslov, ali smo ga mi predvideli kao jedan od uslova u tenderu. Dakle, nama je bitno da agencija koja vodi naše đake bude članica YUTA.
 
S druge strane, izraz „jeftinija ponuda“ može da krije neke mane - na primer, zapitam se odmah zašto je jeftinija, da li su lošiji uslovi smeštaja, da li su neadekvatni autobusi, da li je nizak nivo usluga, nije sve tako jednostavno.

Jeftinoća je argument za sirotinju, a mi moramo da brinemo o bezbednosti đaka jer pogađamo njihov, a ne prevoz šodera ili krompira. Euroturs je u tom smislu imao najkompletniju ponudu - odgovara prezimenjak iz gimnazije.
 
Savić iz Eurotursa naglašava da je članstvo u YUTA veoma bitno jer je ovo udruženje međunarodno priznato i zvanični je predstavnik svih turističkih agencija Srbije.
 
- Kada korisnik aranžmana agencije nije zadovoljan uslugom, prvo se žali YUTA Tek posle arbitraže tog udruženja nastupa inspekcijska služba. Članstvo u YUTA se ne dobija tako lako, potrebna je besprekorno čista prošlost agencije i preporuka najmanje tri srodne agencije sa teritorije Srbije.
 
Kada postanete članica, postavljaju se dodatni uslovi za bavljenje đačkim i omladinskim turizmom
- odgovarajući broj turizmologa, saobraćajnih inžinjera itd.
 
Postoji preporuka Ministarstva prosvete da škole biraju agencije članice YUTA sa iskustvom u đačkom turizmu. Kad putuju đaci, to nije klasično turističko putovanje. Mi imamo još jednu prednost.
 
Naša agencija, koja ima sopstvene autobuse, članica je Međunarodne unije za drumski transport IRU što je dodatna sigurnost za putovanja dece u inostranstvo jer u slučaju eventualnog kvara autobusa bilo gde u Evropi najbliži član IRU iz države gde je do kvara došlo u najkraćem mogućem roku šalje novi autobus i putovanje se nastavlja.
 
Mnogi drugi prevoznici, kada im se pokvari autobus u Austriji, Italiji, Nemačkoj, mogu samo da plaču
- navodi Savić.   
 
KOKOŠKA I JAJE
 

Vlasnik Lasen tursa, međutim, kaže da je „valjda svakome roditelju i učeniku jasno da je zakon stariji od pravilnika na koji se poziva direktor gimnazije“, a da je priča o kokoški i jajetu nepotrebna.
 
- Ne stoji ni njihova primedba o neposedovanju fotokopije diplome „saobraćajnog menadžera“ jer prevoznik koga angažujemo (Kavim Jedinstvo) ima svakako više stručnog kadra tog profila nego njihov favorit Euroturs.
 
Oni su zbog Eurotursa i stavili taj uslov koji inače ne traži nijedna druga škola gde smo mi ikada izvodili ekskurzije
- kaže vlasnik Lasena.
 
Savić iz Eurotursa potencira da to što agencije sa renomeom sve češće dobijaju organizaciju đačkih ekskurzija vidi kao posledicu uvođenja reda u ovoj oblasti.
 
- Ne može svako da organizuje đačke ekskurzije. Ne možemo biti u istom košu mi sa 45 zaposlenih, 24 visoko obrazovana, sa članstvom u svim strukovnim organizacijama, i neko ko ima samo dva, tri zaposlena i nije ni u jednoj strukovnoj organizaciji.
 
Pored toga, Lasen je poslednje dve godine dobijao organizaciju ekskurzija gimnazije iako je bio skuplji u odnosu na nas. Nismo se bunili
- kaže Savić.
 
Za školu je naravno najpovoljnije da plaćanje bude u više rata. Savić naglašava da su uslovi plaćanja propisani Zakonom o rokovima izmirenja transakcija koji kaže da se ekskurzija isplaćuje najkasnije četrdeset pet dana od dana ispostave fakture.
 
- Na primer, treća godina koja ide na ekskurziju aprila dobiće plaćanje na osam rata, plus onih 45 dana zakonskog roka nakon toga. Kada je reč o ostalim godinama koje će ići sada u novembru dobijaju maksimalno tri rate i 45 dana pride - navodi Savić.  
 
Vlasnik Lasen tursa Ilić kaže da je protekle dve godine, kada je o izvođenju ekskurzija u značajnoj meri odlučivao Savet roditelja gimnazije, njegova agencija bez problema dobijala organizaciju ekskurzija.
 

- Čim se roditelji, koji inače plaćaju ekskurzije svoje dece, više ne pitaju ili su izopšteni iz odlučivanja, odmah se dešavaju ovakve stvari. To je verovatno u skladu sa originalnim shvatanjem suštine javnih nabavki direktora gimnazije, odabrati što skuplju ponudu - smatra Miodrag Ilić.
 
- Taj čovek je vrlo interesantan – uzvraća u svom stilu prezimenjak iz gimnazije.
 

Predsednik Saveta roditelja ove škole Mikloš Dimitrijević kaže da je to telo izabralo članove komisije za ovu javnu nabavku i ona je kao reprezent roditelja dala svoje mišljenje o ponuđačima.
 
- Komisija je stručna i ona daje konačnu reč. Mi smo se kao roditelji više pitali o destinacijama, gde da đaci idu na ekskurziju - kaže Dimitrijević.
 
Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji.
Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: