VRANJE I NATO: Razum ili srce, pitanje je sad?

Lokalne vesti - Utorak 23.02.2016 - 12:22

Prošlo je svega nekoliko dana od kako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao Zakon o sporazumu sa NATO, a mišljenja kako političara, tako i građana u Vranju, kreću se od potpunog odobravanja do izričitog neslaganja sa ovom odlukom.

Sećanja Vranjanaca na NATO još uvek živa.  Foto: OK Radio Sećanja Vranjanaca na NATO još uvek živa. Foto: OK Radio

Neki od anketiranih građana, kao predstavnici vodećih političkih partija u gradu slažu se sa potezima aktuelnog državnog vrha Srbije.

Slobodan Milenković, jedan od potpredsednika SNS-a, kaže da se slaže sa ovom odlukom.


- Podržavam premijera Vučića i odluku Vlade - koncizan je Milenković.

Slobodan Stamenković, predsednik GrO DS-a se kaže da je politika ove patije od uvek bila jasna po pitanju evroatlanskih integracija.

- Konkretno po ovom pitanju, mi kao stranka smo se zalagali za vojnu neutralnost Srbije, s obzirom na nezalečene rane koje imamo iz devedesetih.

Mislim da je još uvek rano da imamo direktan sporazum po pitanju potpunog pridruživanja NATO paktu, ali sa druge strane moramo da pravimo određena približavanja Evropi.

Znači vojna neutralnost i saradnja sa svima i u onom delu koji može da unapredi život građana Srbije
- kaže Stamenković.

Siniša Mitić, predsednik Okružnog odbora SPS-a, mišljenja je da je taj sporazum jedna neminovnost u ovom trenutku.

- Najviše rukovodstvo, htelo ili ne moralo je to da prihvati. Sa druge strane su nam veoma sveža sećanja na ono što je NATO činio na ovim prostorima.

Razumem i one koji podržavaju to, verovatno u strahu da se te stvari ovde opet ne dešavaju, ali i one koji su protiv toga s obzirom na lične i porodične tragedije koje su doživeli
- kaže MItić.

Sa druge strane, radikali Vranja i juga Srbije, kako su naveli u svom saopštenju, najoštrije osuđuju sramni i ponižavajući čin potpisivanje Ukaza o proglašenju Zakona o potvrđivanju sporazuma sa NATO.

- Potpisivanje ovog Ukaza, jedan je od najsramnijih poteza srpskih vlasti u našoj novijoj istoriji.

Stavljanjem potpisa na Ukaz, predsednik Srbije Tomislav Nikolić gurnuo je zemlju u naručje NATO zlikovaca, čime je samo potvrdio da je ova vlast Srbiji i srpskom narodu nanela nesagledive posledice koje će generacije ispaštati
- kaže se u saopštenju vranjskih radikala.

Član Glavnog i Izvršnog odbora Dveri Milan Mihajlović i koordinator za Vranje kaže da se ovaj pokret izričito protivi potpisivanju ovog sporazuma.

- Razlog nije samo taj šta se sve dešavalo 1999. godine, nego i što smatramo da to nije strateški cilj Srbije.

Mi Srbiju vidimo u okviru evroazijskih integracija, a ne sa NATO. Saradnja sa NATO paktom Srbiju bi uvela u mnoga krizna žarišta širom sveta
- smatra Mihajlović.


I građani Vranja imaju podeljena mišljenja po ovom pitanju.

Svetslav Spasić je pojašnjava da šta god mi mislili, to je već poodavno dogovoreno.
 
- Bio je slučaj u Skoplju kada su norveški vojnici iz sastava NATO ubili makedonskog državljanina, pa su odgovarali u Norveškoj. To i nas čeka. Mi smo birali političare, a oni biraju šta će da potpišu - kaže Spasić.

Vranjanac koji nije hteo da otkriva svoje ime i prezime kaže da je trenutak je bio takav, pa je predsednik Nikolić morao da potpiše.

- Promenilo se vreme i politika. Meni se to ne dopada, mislim da je taj zakon nehuman. Nama će biti dozvoljeno ono što nam oni odobre - zaključuje ovaj Vranjanac.

Radivoje Marković smatra da Srbija nema drugo rešenje.

- Mi nemamo drugo rešenje. Prihvatili ili ne, nama je isto, jer je Srbija mala zemlja. Kako oni reše, tako će da bude - kaže Marković.

Mladen Golubić podseća da je prvi sporazumi su potpisani još 2006. godine.

- Siguran sam da je to pozitivan korak za Srbiju. Ko je bio uz Ameriku, taj je uvek prosperirao. Bez podrške Amerike, ne možemo ništa - smatra Golubović.

Čitaoci portala OK Radija na pitanje “Da li podržavate sporazum sa NATO?”, rekli su da najvećim delom ne podržavaju ovaj sporazum, čak njih 61,5 odsto. Sporazum podržava njih 28,2 odsto, dok 10,3 odsto nema stav po ovom pitanju.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: