ZC: Otvoreni pregovori sa NEUGOVORENIM radnicima

Lokalne vesti - Četvrtak 15.12.2016 - 11:28

Novi v.d. direktora ZC u Vranju Dragan Veličković demantovao je da je menadžment ove firme tražio od takozvanih neugovorenih ranika da se odreknu potraživanja prema ZC-u, da bi bili zauzvrat postali “ugovoreni”, dakle dobili stalan legalan posao.

Bolnica: Ima li spasa? FOTO OK Radio Bolnica: Ima li spasa? FOTO OK Radio

Jedan od najvećih kamena spoticanja koji pritiskaju ovdašnji Zdravstveni centar je problem neugovorenih radnika - onih koji imaju rešenja za stalno ali ne primaju plate, jer nisu ugovoreni kod Fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema rečima v.d. direktora ZC Dragana Veličkovića, od 120 radnika koji je do nedavno imalo ovaj status, još oko tridesetak nemedicinskih radnika nema odgovarajući pravni status.

- Do kraja godine će lista ažuriranja evidencije RFZO da bude završena, tako da je to dobra vest za lekare i medicinsko osoblje. A za ostale ćemo da vidimo – navodi Veličković.

Mnogi od neugovorenih radnika su pribegli i sudskim postupcima, pa je račun ZC u blokadi i dobrim delom zbog izvršnih sudskih presuda ovih radnika.

Neke informacije koje kruže gradom kažu da je nekim od neugovorenih radnika postavljen uslov da se odreknu novca koji im pripada po sudskim presudama u zamenu za regulisanja pravnog statusa, što Veličković odlučno demantuje.

- Ima pregovora da se povuku tužbe i da se sačeka da se uradi reprogram dugova, ali da se odreknu novca, to ne.

To su samo insinuacije i čaršijske priče.

Nikoga nismo ni na šta terali, niti smo nekoga ucenjivali
– kategoričan je Veličković.

On navodi da se pregovori o reprogramu dugovanja vrše sa svima koji imaju neka potraživanja od ZC-a.

- Mi sa svima razgovaramo i molimo ih da se strpe, od najvećih dobavljača lekova i sanitetskog materijala, pa sve do radnika koji tuže za sudske troškove – kaže Veličković.

Koordinator Ministarstva zdravlja dr Nebojša Dimitrijević za OK Radio potvrđuje da se vode pregovori oko reprograma.


- Kada smo mi u Leskovcu imali sličan problem, jedan deo radnika su se odrekli potraživanja, a sa drugima je napravljen sporazum o reprogramu duga.

To je naravno na dobrovoljnoj bazi, jer je najgora varijanta prinudna naplata i zaplena vozila i imovine, što se već dešavalo u Vranju.

Ipak je interes ZC-a veći od svakog pojedinačnog interesa, ako je Vranjancima uopšte stalo do toga da imaju zdravstvenu ustanovu
– kaže Dimitrijević.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: