Poražavajuć izveštaj policije o rušenju u Savamali

Nacionalne vesti - Ponedeljak 02.10.2017 - 08:50

Za više od godinu dana policija nije uspela da otkrije ko su osobe sa fantomkama koje su bespravno srušile privatne objekte u Savamali u Beogradu, niti po čijem naređenju su to učinile, pokazuje izveštaj policije o ovom događaju do koga je došla Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

Istraga trajala više od godinu dana FOTO: Twitter Istraga trajala više od godinu dana FOTO: Twitter

 Neki detalji izveštaja, ipak, ukazuju da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća.
 
Ljudi s fantomkama koji su zarobili prolaznike, neobeleženi bageri koji nelegalno ruše privatnu svojinu tokom noći i policija koja ne odgovora na pozive građana u pomoć – su neki od uznemirujućih događaja iz beogradske četvrti Savamala tokom izborne noći 2016. godine.
 
Javnost je tražila odgovor ko je toliko moćan da organizuje rušenje dela Hercegovačke ulice nadomak centra Beograda. Evropski parlament istakao je značaj ovog slučaja i pozvao srpske vlasti da ga što pre reše.
 
Srpska policija i tužilaštvo, međutim, ovom događaju nisu odmah pridali mnogo važnosti. Za slučaj su se zainteresovali tek deset dana kasnije. Policija zbog kasne reakcije nije izvršila ni uviđaj – jer su do tada gradske vlasti već uklonile porušene objekte i očistile ulicu.
 
Nakon istrage koja je trajala više od godinu dana, policija je tužilaštvu dostavila izveštaj u kojem je prezentovala svoje nalaze.
 
Oni su poražavajući.
 
Ne samo da policajci nisu utvrdili ko je naredio i organizovao operaciju rušenja, već ni ko su bili najniži članovi organizacije – oni koji su zarobili prolaznike dok se rušenje odvijalo. Nisu uspeli da otkriju ni kojoj firmi pripadaju bageri koji su rušili, prema izveštaju do kojeg je došao KRIK.
 
Policajci su, zapravo, istragom saznali manje od onoga što su novinari već otkrili javnosti o slučaju.
 
Inspektori odeljenja za privredni kriminal Uprave kriminalističke policije Beograda saslušali su 16 svedoka, pregledali snimak događaja, sakupili – ali ne i analizirali podatke o telefonskoj komunikaciji, i tražili informacije od različitih javnih preduzeća koja su u noći rušenja na neki način bila angažovana u Savamali. One koji su javno pričali o odgovornima za ovo rušenje policija, međutim, nije saslušala.
 
Iako ne donose odgovore na ključna pitanja, detalji iz izveštaja ipak ukazuju na to da je bila organizovana šira zavera kako bi se izvelo rušenje u Hercegovačkoj.
 
U toj akciji očigledno je da su ulogu imala i javna preduzeća koja su misterioznim ljudima sa fantomkama i bagerima obezbedila prolaz do mesta rušenja, kao i prekid struje kako bi nelegalna operacija privukla što manje pažnje. Tako su svedoci, čija su imena skrivena u izveštaju dostavljenom KRIK-u, primetili da je rasveta u ulici u sred noći ugašena, kao i da je Parking servis uklonio automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše. Radnici Gradske čistoće te noći nisu čistili Hercegovačku ulicu iako su to radili svake noći. Pojedini tragovi vode i do skupštine Beograda.
 
Izveštaj MUP-a mesecima se krio od javnosti.

KRIK, Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: