Odloženo proglašenje nezavisnosti Katalonije

Svetske vesti - Sreda 11.10.2017 - 08:55

Katalonski vođa Karles Pućdemon izjavio je večeras da će preuzeti mandat da Katalonija postane nezavisna država u formi republike ali da suspenduje proglašenje nezavisnosti na nekoliko nedelja u očekivanju dijaloga sa centralnim španskim vlastima.

Pućdemon čeka dijalog sa španskim vlastima FOTO: AFP Pućdemon čeka dijalog sa španskim vlastima FOTO: AFP

Predsednik španske oblasti Katalonije potpisao je u utorak uveče deklaraciju o nezavisnosti  te oblasti od Španije, koju je potom suspendovao pozivajući na dijalog sa centralnim vlastima.

Posle Pućdemona, dokument pod nazivom "Deklaracija predstavnika Katalonije" potpisalo je nekoliko desetina poslanika regionalnog parlamenta, javila je agencija AP.

"U ovom istorijskom trenutku kao predsednik Katalonije želim da pratim želju naroda da Katalonija postane nezavisna država, glasački lističi kažu da za nezavisnosti i to je ono s čim ja želim da idem napred", rekao je Pućdemon.

Pućdemon je u govoru u regionalnom parlamentu osudio "radikalno odbijanje" centralnih vlasti u Madridu da pregovaraju o referendumu o nezavisnosti Katalonije.

Predsednik Katalonije počeo je govor u parlamentu Katalonije sa sat vremena zakašnjena. Mediji su preneli da su mogući razlozi za kašnjenje bili kontakti za medjunarodno posredovanje u rešavanju katalonske krize, što španske vlasti inače odbijaju.

"Nalazimo se u izuzetnom trenutku koji ima istorijske dimenzije", rekao je Pućdemon na početku govora i dodao je neophodno smanjiti tenzije osudjujući "radikalno odbijanje" vlasti u Madridu za pregovore o referendumu.

Izvori bliski španskoj vlasi rekli su Frans presu da posredovanje sa Pućdemonom "nije moguće".

Regionalni parlament se nalazi pod povećanim merama bezbednosti ispred kojeg se nalaze nekoliko desetina policijskih vozila, dok helikopteri nadleću zdanje.

Policijsko prisustvo je pojačano na strateškim mestima Barselone kao i na aerodromu.
 

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: