Grešni grad gusara sa Kariba, "možda" je nestao božjim besom

Zivot i stil - Ponedeljak 01.02.2021 - 13:24

Grad Porto Rojal nalazi se u istočnom delu Jamajke. Danas su tu napuštena tvrđava na okeanu, nekoliko kafića i vidikovac i ništa ne ukazuje da je na ovom prostoru nekada bilo veoma živo, u stilu života gusara- alkohol, kocka, prostitucija, robovi, pirati, jer su na ovim prostorima u 16. veku živeli gusari. Zbog toga se ovaj grad naziva najpodnijim i najgrešnijim gradom na svetu.

Blagostanje ipak nije večno FOTO: Pinterest Blagostanje ipak nije večno FOTO: Pinterest
Kolombo je bio očaran Jamajkom, a nagli procvat ove države počeo je u 17. veku kada je potpala pod Englesku vlast. Port Rojal u tom periodu bio je prirodna luka, u koju je moglo da uplovi oko 500 brodova.
 
Od 1494. do 1655. godine, Port Rojal bio je mala španska luka na ostrvu Jamajka. 
 
Englezi su se obogatili prodajom robova u luci, a bilo je i pirata koji su stalno napadali i pljačkali španske brodove na susednim ostrvima i na moru.
 
Četvrtinu grada činile su kafane i javne kuće, a govorilo se da su pirati u jednom danu više potrošili na piće i žene nego što seljak zaradi tokom čitave godine. Međutim, to ih je brzo dovelo do prosjačkog štapa.
 
Kakva je anarhija vladala, svedoči činjenica da je 1675.godine, gusar Henri Morgan postao guverner luke.
 

 
Blagostanje ipak nije večno
 
Činilo se kao da ništa nije nemoguće i da je grad na vrhu sveta, a da će blagostanje trajati zauvek.
 
Jamajku je pogodio snažan zemljotres od 7,5 stepeni Rihterove skale, sedmog jula 1692. godine. Pošto je luka građena na pesku, zemljotres je potpuno uništio sve građevine, pa i luku. Posle snažnog zemljotresa, usledio je i cunami. Tada je oko 2.000 ljudi izgubilo život, a lokalno groblje nestao je u moru.
 
Edmund Hat , bio je jedini preživeli u ovoj nepogodi, jer se nalazio na brodu. Pošto je sve video zapisao je:
 
„Zemlja se otvorila i progutala ljude pred mojim očima. More se izdiglo iznad zidina grada i shvatio sam - bekstvo je nemoguće".
 
Oni koji su preživeli mislili su da je to Božja kazna
 
Šta je danas ostalo od svega?
 
Veći deo grada iz 17. veka danas se nalazi na dnu mora, ali ne na velikim dubinama, pa se i danas mogu videti krovovi kuća koji sablasno vire iz vode. Ronioci su obilazili grad pod vodom i ronili njegovim ulicama.
 
Danas je Port Rojal selo na obali i nema nikakve sličnosti sa gradom greha kakav je nekada bio. 
 
Grad su nazivali i Sodomom 17. veka, a naporima arheologa sa Univerziteta u Teksasu i Fondacije Nacionalnog nasleđa Jamajke, pod morem su pronađeni artefakti i ruševine grada koji su zaštićeni u Unesku. Očuvani zidovi i stubovi nekadašnjeg Port Rojala nazvani su „Pompeja mora".
 
Zbog načina na koji je nestao Port Rojal, neki istoričari i arheolozi uporedili su katastrofu ovog grada sa nestankom Pompeje.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: