Loš san podstiče gojaznost

Zivot i stil - Petak 11.10.2019 - 12:29

Samo četiri noći lošeg sna mogu da povećaju rizik od gojaznosti

Neophodna edukacija o zdravim navikama spavanja FOTO: Depositphotos Neophodna edukacija o zdravim navikama spavanja FOTO: Depositphotos
Zbog obaveza i stresa većina ljudi spava manje nego što bi trebalo. A samo četiri noći lošeg sna mogu da povećaju rizik od gojaznosti, pokazali su rezulatati novog istraživanja koje je sproveo tim stručnjaka sa Univerziteta u Pensilvaniji. 
 
Ispitanici, koji nisu bili naspavani, osećali su se manje zadovoljno posle visokokaloričnog obroka, nego kada su bili odmorni. Naučnici su otkrili i da konzumiranje visokokalorične hrane posle nedovoljno sna, dovodi do povećanja nivoa insulina i bržeg sagorevanja masti koje se skladište u organizmu i dovodi do gojaznosti.
 
Stručnjaci tvrde da ova otkrića daju dodatne dokaze zašto je nedostatak sna štetan i da lekari moraju da edukuju pacijente o zdravim navikama spavanja. Odraslima se tokom noći preporučuje da spavaju između sedam i devet sati. Istraživanje Centra za kontrolu i preneciju bolesti iz 2015. ustanovilo je da oko 50 odsto odraslih Amerikanaca spava manje od preporučenih sati.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: