1. januar, nekada: Bakija, komenjak i suvi gulaš

Lokalne vesti - Sreda 01.01.2014 - 11:50

Ovako nekad beše: svakog 1. januara u sali starog hotela Vranje sakupljale su se vranjske meraklije, da proslave prvi dan Nove godine.

Vranjsi seniorski sevdah Vranjsi seniorski sevdah

Bilo je od najstarijih, pa do golobradih momaka. Glavni organizatori bili su Žika i Vane Burča,  Đoša kao  i Andra Jovanović i njihovo društvo, ali tu su mogli da se vide i Žika Šipa, Moma Klinčar, Tone, Kecko, Sava Đoša, Boško Ušanac, Mita Tatabit, Mile Manga, Vane Kumanovac, Tika Bokčan, Cane berberin, Bage Darka, Bata Slina, Branko Ćure, Bucko Gušlja, Pera Tuman, Dine Češmedžija, Čeda Apsandžija, Capa, Cololepče, Pede Šote, Mile Grkljan, Joca Kasapče...

Terevenke su bile do kasno u noć. Bakija Bakić je svirao staru vranjsku pesmu, vranjski sevdah. Svirajući čulno i setno odvajao se od drugih i po držanju, pristupu.

Znao je svakom da pronikne u dušu, da ga pogodi u srce.

Jeo se isključivo suvi gulaš, a za meze Sava Đoša bi vadio iz pojasa vešaljku (komad) sušenog svinjskog mesa, onu najbolju, od ribice.

Bakija bi počeo da svira lagane,  vranjske pesme: “Dimitrijo, sine Mitre”,  “Ne goni konja, mori, momiče”, “Stojanke bela Vranjanke”, “Što to je Stano, mori”, “More na kraj sela”, “Ja sinoć, prođoh kroz gustu malu Odžinku”, “Tri put ti čukna na pendžer”.

Pilo se do iznemoglosti. Uglavnom domaće vino.  Vino je činilo svoje, polako bi se raskopčavale košulje i krenuo bi: «Mekam», «Sulejman beg», «Odvođenje i buđenje neveste»...

Pomama iz reskog zvuka Mišinog klarineta terala je prisutne da ustaju i potcupkuju pored stola, a onda bi neko od najstarijih sa maramicom u ruci poveo «Teško oro», pa krenule bi orske pesme: “Puče puška”, “Gajtano mome”, “ Otvori mi belo Lenče”, “Šano, dušo”, “Aj, ruse kose curo imaš”, “Oro se vije kraj manastira”, i na kraju kad vino raspali strasti zatresla se bi se sala, a noga nije dodirivala pohabani patos, dok se igralo “Pembe”, pa “Preševka”, “Emčino”, “Leskovačka četvorka”, “Bugarčica”…

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: