CESID: Povećano zadovoljstvo radom lokalnih samouprava

Lokalne vesti - Utorak 15.10.2019 - 11:28

Zadovoljstvo radom lokalnih organa vlasti, administrativnih službi i službenika kontinuiranoraste i sada skoro svaki drugi stanovnik centralne Srbije smatra da lokalna samouprava vodi računa o građanima i pruža im usluge adekvatne njihovim potrebama.

Građani smatraju da najbolje radi opšta uprava. Foto: S.Tasić/OK Radio Građani smatraju da najbolje radi opšta uprava. Foto: S.Tasić/OK Radio

Ovo pokazuju rezultati istaživanja javnog mnjenja koje je sprovedeno u okviru programa Swiss PRO, a koji podržava Vlada Švajcarske.

Istraživanje je sproveo CeSID, na reprezentativnom uzorku od 11.387 punoletnih građana u 50 gradova i opštinau regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu Južne i istočne Srbije.


Nakon što je 2010. godine bilo svega 22 posto ispitanikakoji smatraju da lokalne vlasti vode računa o građanima, beleži se trend rasta, pa je 2013. godine bilo 26 posto, 2017. godine je izmereno 37 posto, a poslednji istraživački nalaz je da 45 posto ispitanika ima pozitivne stavove o tretmanu građana od strane lokalne samouprave.

Iako raste percepcija da se lokalne samouprave trude da udovoljegrađanima, ipak i dalje trećina ispitanika smatra da lokalne vlasti uglavnom ne vode računa o potrebama sugrađana, a 12 posto misli da uopšte ne vode računa.

Ipak, svaki treći ispitaniksmatra da nije dovoljno informisan o funkcionisanju opštine u kojoj živi.

Na pitanje šta najbolje funkcioniše u opštinskoj upravi, više od polovine građana je navelo opštu upravu, zaduženu za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga, uverenja, potvrda i slične dokumentacije.


Petina ispitanika je ocenila da najbolje funkcionišu poreski poslovi, a slede društveni poslovi, poput socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva.

Svega po pet posto ispitanika najbolje ocenjuje rad građevinskih i urbanističkih, kao i inspekcijskih poslova.

Detaljna analiza rezultata istraživanja dostupna jena sajtu Swiss PRO.



 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: