Čije su naše pare?

Lokalne vesti - Petak 28.12.2012 - 09:28

Građani Vranja nisu dovoljno zainteresovani za učešće u kontroli trošenja novca iz gradske kase, zaključeno je na javnoj debati o budžetu grada za narednu godinu.

Sa skupa Sa skupa

Na skupu koji je organizovao niški informativni portal „Južne vesti“ govorili su načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović,programski direktor OK Radija Saša Stojković i predsednica udruženja „Inicijativa za integracije“ Nadica Stošić. U debate se uključio i gradski većnik Branimir Stojančić.

Načelnik okruga Budimir Mihajlović rekao je da je usvajanju budžeta grada Vranja za narednu godinu predhodila javna rasprava, a da su ljudi preko Mesnih zajednica imali priliku da neposredno usmeravaju budžetska sredstva.

– Tvrdim da se građani mogu uključiti u donošenje odluka za raspodelu budžeta. Preko svojih Mesnih zajednica mogu predlagati za šta sve treba izdvojiti novac, u zavisnosti od njihovih potreba i ti predlozi dalje idu na selekciju stručnih organa.

Isto tako smatram i da je gradonačelnik taj koji donosi konačnu odluku o raspodeli. Postoje kontrole revizora koje proveravaju svaki utrošeni dinar iz gradske kase.

Do sada nije bilo primedbi na trošenje para iz budžeta, kada je reč o prethodnom rukovodstvu grada – kaže Mihajlović.

Ostali učesnici debate složili su se da postoje mehanizmi koji bi trebalo da omoguće građanima učešće u formiranju budžeta, ali i kontroli trošenja budžetskih sredstava.

Međutim, složni su i da među građanima vlada opšta nezainteresovanost. –

Treba razlikovati pravljenje budžeta od njegove realizacije. Od 2007. godine do danas postoje pokušaji uključivanja javnosti u raspodelu budžeta.

Trenutna vlast se trudi da bude transparentna, ali se na žalost od oslobođenja od Nemaca do sada ništa tu nije promenilo, niti će ovakve rasprave nešto popraviti.

Potrebna je svest da je gradski budžet nešto što se direktno tiče svih nas, jer su to zapravo naše pare.

Ne treba zaboraviti da građani gradonačelnike biraju da budu prvi među njima, a ne jedini.

Kada je reč o trošenju budžetskog novca, uvek su postojale i postojaće stavke koje nemaju nikakve veze sa realnošću.

U izveštajima se navode utrošena sredstva za nekakve usluge totalno nejasne građanima. Veliki novac se troši za takozvane “specijalizovane usluge” i reprezentacije.

Niko ne zna o čemu se tu radi, a što je najbitnije, odbornici bez pogovora usvajaju takve izveštaje – kaže Stojković.

Predsednica udruženja “Inicijativa za integracije” Nadica Stošić istakla je da ne treba zanemariti pojedinačnu odgovornost u procesu trošenja budžetskih para i da se ne treba stalno pozivati na kolektivnu odgovornost.

– Budžet danas kreiraju političke stranke. Treba se boriti da svaka Mesna zajednica izvuče imena koja će kandidovati za odbornike, a da nemaju veze sa politikom.

Jedino na taj način će isključivo građani učestvovati u kontroli trošenja para iz lokalnog budžeta, a ne političke stranke. Nivo kontrole će biti mnogo veći.

Sada građani i ne poznaju ljude za koje su glasali i koji ih predstavljaju u Parlamentu. Zalažemo se za vraćanje većinskog izbornog sistema – istakla je Stošićeva.

Na kraju debate, član Gradskog veća Branimir Stojančić podsetio je prisutne da su nedavnom usvajanju budžeta za 2013. godinu predhodile četiri javne rasprave na kojima su mogli svi zainteresovani građani da prisustvuju, ali da je zainteresovanost bila poražavajuća.

Inače, slične debate pre Vranja organizovane su u Nišu, Leskovcu i Pirotu, a u planu je i skup u Prokuplju.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: