Dveri: Dačiću, dosta više sa gubitašima!

Lokalne vesti - Sreda 02.10.2013 - 09:45

Pokret Dveri u Vranju ocenio je u svom saopštenju da je kompanija BAT najveći gubitaš na ovim prostorima i da je prisustvo premijera Ivice Dačića jubileju nastavak njegove prakse podrške najvećim gubitašima sa juga Srbije.

Saopštenje Dveri Saopštenje Dveri

Prema podacima objavljenim na sajtu APR-a, a koje je redakciji OK Radija dostavio pokret  Dveri, stoji da je kompanija BAT Vranje iskazala u 2012. godini neto gubitak u iznosu od skoro dve milijarde dinara, a gubitak iznad visine kapitala iznosi  iše od šest milijardi dinara.

- Analizom iskazanih finansijskih rezultata poslovanja BAT-a, zapanjujuće izgleda struktura ostalih troškova poslovanja, gde takozvani troškovi podrške povezanog pravnog lica, troškovi reklama i reprezentacije, troškovi tehničkih i savetodavnih usluga od BAT grupe, umanjuju stvarni finansijski rezultat poslovanja preduzeća za oko 1,3 milijardi dinara.

Tako se povećavaju rashodi poslovanja preduzeća, iskazuje gubitak u poslovanju, budžet Republike Srbije uskraćuje se za naplatu poreza na dobit, a manjinski akcionari za dividendu – saopštavaju Dveri.

Oni tvrde da BAT samo povezanim pravnim licima u 2012. godini duguje skoro 13 milijardi dinara.

- Korist koju je lokalna samouprava imala direktno od BAT-a, a na osnovu naplaćenog poreza na zarade iznosi 26,9 miliona dinara.

Duvanska industrija Vranje je zapošljavala mnogo puta više radnika od broja radnika koji sada rade u BAT-u. Prihodi lokalne samouprave su samim tim bili mnogo veći.

Uzgajao se i prerađivao mahom kvalitetni domaći duvan od koga su živele brojne porodice u okolini Vranja.

Kako je moguće da se privatizacijom nekada veoma uspešne firme, u istu uloži preko sto miliona evra u proizvodnju, drastično smanji broj radnika sa ionako višestruko manjim primanjima od drugih BAT kompanija širom sveta, i da rezultat svega toga bude enormni godišnji gubitak od skoro dve milijarde dinara i da li je taj fenomen predmet analize nekog državnog organa? – pitaju se Dveri.

Iz ovog pokreta napominju da se pored svega BAT Vranje, kao i drugi veliki gubitaš “Simpo”  u javnosti uporno predstavlja kao privredni giganti, a direktori ovih kompanija dobijaju nagrade za najuspešnije privrednike i drže predavanja mnogo uspešnijim privrednicima na kongresima  države.

- Pokret Srpske Dveri smatra da je ljubav premijera Dačića prema velikim gubitašima poput BAT-a i “Simpa” u najmanju ruku nekorektna, a pomalo i sumnjiva, pre svega prema uspešnim firmama sa juga Srbije, ali i prema građanima Vranja i okoline.

Građani će naravno biti najveće žrtve političkog inžinjeringa kojim se stvara veštačka, netačna slika o privrednim gigantima koji se zapravo dave u dugovima preteći da povuku za sobom kompletnu vranjsku privredu – saopšteno je iz Informativne službe vranjskih Dveri.

Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: