Grad protiv haosa u javnom prevozu

Lokalne vesti - Četvrtak 27.06.2013 - 11:25

Gradsko veće u Vranju raspisalo je javni konkurs za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Sa autobuske stanice u Vranju Sa autobuske stanice u Vranju

Prema rečima većnika Srđana Miloševića, zaduženog za infrastrukturu,  autoprevoznici će moći da konkurišu za šest paketa linija.

Milošević kaže da je namera gradskih vlasti da konačno reše dugogodišnji haos koji vlada u prevozu na lokalnim linijama zbog nepoštovanja reda vožnje, a i dotrajalih „prestarih“ autobusa na koje se svakodnevno žale građani.

- Morali smo da napravimo pakete rentabilnih i nerentabilnih linija. Za prevoznike je isplativija  relacija Vranje-Vranjska Banja, ali mi smo u obavezi da obezbedimo i prevoz od Vranja do Barelića, Vlasa, ili prema Krivoj Feji.

Tako da onaj ko konkuriše mora preuzeti odgovornost za prevoz na svim relacijama. I pored toga novi zakon o javnim nabavkama je sa blažim kriterijumima za konkurisanje nego što je to bio slučaj ranijih godina  – kaže Milošević .

Milošević objašnjava da mogu konkurisati autoprevoznici koji u vlasništvu imaju tri autobusa, svoj parking plac, a da pritom nude i određene povoljnosti za prevoz socijalno najugroženijih građana, penzionera, studenata, invalida.

Ukoliko autoprevoznik nije iz Vranja, a želi da se javi na konkurs može podneti prijavu samo ako ovde ima ekspozituru.

Kaže da ne očekuje nikakve probleme u funkcionisanju autoprevoza na lokalnim linijama u buduće, jer je konkurs šansa da građanima budu pružene kvalitetnije usluge prevoza.

U Vranju su na lokalnim putnim pravcima do sada saobraćala dva autoprevoznika, „Kavim Jedinstvo“ i „Vranje-Turs“.

- Osnovni problem je bio taj što se red vožnje nije poštovao, dešavalo se recimo da se autobus uopšte ne pojavi po redu vožnje i ne pokupi putnike.  

To je veliki problem za one koji su prinuđeni da putuju, a stanuju recimo u udaljenijim selima na teritoriji Vranja. Drugo, vozila su bila stara i u prilično lošem stanju - kaže Milošević.

Konkurs je otvoren 15 dana. O ponudama  onih koji će u narednom periodu na lokalu prevoziti Vranjance odlučivaće nadležna komisija bodovanjem  na osnovu kriterijuma koji su precizirani konkursom.

- Cilj nam je da sprečimo haos koji u  autoprevozu u Vranju u gradskom i prigradskom saobraćaju vlada godinama unazad.

U tom smislu bićemo daleko rigorozniji, jer ukoliko se oni koji konkursom budu izabrani da prevoze putnike na području grada ne budu pridržavali dnevnog reda vožnje, ugovor sa njima se raskida - tvrdi Milošević.  
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: