Grad uporan u uklanjanju radioaktivnih gromobrana

Lokalne vesti - Sreda 28.05.2014 - 10:35

Grad Vranje jedan je od prvih gradova u Srbiji koji je Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja dostavio izveštaj o broju i lokacijama gde su postavljeni radioaktivni gromobrani.

Nuhijević Nuhijević

Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za zaštitu životne sredine Nemanje Nuhijevića, izveštaj je poslat samo nekoliko dana nakon što je zahtev iz Agencije stigao u Gradsku upravu.

– Službenica Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja je OK Radiju rekla da Vranje i još neki gradovi nisu dostavili izveštaj o postavljenim radioaktivnim gromobranima.

Nakon što sam ja intervenisao u Agenciji, ispostavilo se da su izveštaj od nas dobili, a da je službenica pogrešila prilikom davanja izjave novinaru.

Zvao me i direktor Agencije koji mi se izvinio i tom prilikom mi saopštio da je Vranje jedan od prvih gradova u Srbiji koji je traženi dokument dostavio nadležnim organima – kaže Nuhijević.

On je potvrdio pisanje OK Radija o postojanju oko 25 radioaktivnih gromobrana u Vranju i okolini.

Kako je rekao, njihova upotreba nekada je bila dozvoljena, ali je zakonom zabranjena osamdesetih godina.

Većina njih ostala je na mestima gde su nekada postavljeni, ali postoji opasnost od krivljenja i samim tim radioaktivnog zračenja u pogrešnom smeru.

Podsetimo, radioaktivne gromobrane na krovovima imaju „Jumko“, „Simpo“, hotel „Vranje“, nekadašnji „Poljoprodukt“, „Vema“, rudnik „Grot“, DIV-BAT, „Zavarivač“, hotel „Simpo“ na Pržaru, magacin „Simka“, fabrika stočne hrane,  „Žitomlin“ u Ristovcu, „Živinoprodukt“ u Vranjskoj Banji i flotacije rudnika u Krivoj Feji.

Kazne za neuklanjanje tih uređaja su i do tri miliona dinara za pravna lica.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: