Hašim Tači ide u HAG u ponedeljak na poziv Tužilaštva

Lokalne vesti - Četvrtak 09.07.2020 - 11:52

Predsednik Kosova Hašim Tači najavio je danas da će u ponedeljak otputovati u Hag po pozivu Specijalnog tužilaštva, nekoliko dana nakon što je ovo tužilaštvo protiv njega najavilo podizanje optužnice za ratni zločin.

"Kosovo je, iako žrtva, sarađivalo sa pravosuđem" FOTO: AP
Tači je saopštio da su u poslednje dve decenije mnogi pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova bili suočeni sa međunarodnom pravdom UNMIK-a, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, Euleksa i lokalnih sudova, prenosi Kosovo online.
 
- Kosovo je, iako žrtva, sarađivalo sa pravosuđem u rešavanju optužbi za ratne zločine. U poslednje dve godine, Specijalizovane komore su obavljale razgovor sa mnogim bivšim drugovima u zemlji i inostranstvu. 
 
Poštovani građani Republike Kosovo, dozvolite da podelim sa vama vest da ću u ponedeljak otputovati u Hag kao gost Specijalnog tužilaštva na razgovor - naveo je Tači u objavi na Fejsbuku.
 
- Građansko jedinstvo, međuetnički suživot, institucionalna stabilnost i poverenje u institucije od suštinskog su značaja za Kosovo da ostvari svoju viziju članstva u NATO-u, EU i održavanju večnog prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama - istakao je Tači.
 
Specijalno tužilaštvo u Hagu podnelo je većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka, kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druge osobe terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, progon i mučenje.
 
U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni nose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.
 
Istovremeno, u znak neslaganja sa optužnicom Specijalnog suda protiv bivših lidera OVK Hašima Tačija i Kadri Veselija, veterani OVK najavili su za danas proteste u svim gradovima na Kosovu.
OK Radio, Kosovo online

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: