Imamo čime da se ponosimo: Vranjsko muzičko nasleđe, kapitalno izdanje trajne vrednosti

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.02.2021 - 11:35

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i njegova zamenica Zorica Jović, predstavili su novinarima lokalnih redakcija monografiju "Vranjsko muzičko nasleđe".

Monografija nudi obuhvatan pregled bogate muzičke tradicije Vranja FOTO: G. Mitić/OK Radio Monografija nudi obuhvatan pregled bogate muzičke tradicije Vranja FOTO: G. Mitić/OK Radio
Kako je istakao gradonačelnik Slobodan Milenković, radi se o kapitalnom izdanju koje ima trajnu vrednost.
 
Ova monografija pokazuje da Vranje ima čime da se ponosi i predstavi svetu, a to je samo deo našeg bogatog kulturnog nasleđa, kazao je on.
 
- Sa okolnim gradovima i regijama jugoistočne Evrope imamo dodirne tačke u arhitekturi, dijalektu ili kuhinji, ali vranjska gradska pesma je ono što nas izdvaja od drugih.
 
U poslednje vreme, svedoci smo tri ključna događaja za afirmaciju našeg kulturnog blaga: 2012. godina, kada je vranjska gradska pesma proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom i svrstana u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a zatim i 2019. godine, kada je Vranje, zahvaljujući svom muzičkom nasleđu, uvršteno u članstvo u UNESKO Mreži kreativnih gradova.
 
Mogu slobodno da kažem da je treći značajan događaj objavljivanje monografije "Vranjsko muzičko nasleđe" - ukazao je gradonačelnik.
 
Zamenica gradonačelnik Zorica Jović zahvalila se svima koji su dali svoj doprinos u stvaranju ovog vrednog izdanja, a posebno Ministarstvu kulture i Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, uz čiju pomoć je Grad Vranje objavio ovu knjigu.
 
Monografija „Vranjsko muzičko nasleđe“ autorke Marije Vitas, napisana je povodom članstva Vranja u Unesko Mreži kreativnih gradova, kao prvog grada iz Srbije koji je primljen u članstvo ove veoma važne mreže u oblasti muzike.
 
Ovo dvojezično izdanje nudi obuhvatan pregled bogate muzičke tradicije Vranja, sa naglaskom na gradskoj pesmi.
 
Pored štampanog izdanja, pripremljeno je i elektronsko izdanje knjige u EPUB formatu, posebno prilagođeno za čitanje sa ekrana.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: