Jug Srbije u 2014. godini čeka epidemija kancera!

Lokalne vesti - Sreda 18.12.2013 - 01:09

Vranje - U 2014. godini na jugu Srbije očekuje se prava epidemija obolevanja od svih vrsta raka, upozoravaju stručnjaci.

Pljackovica Pljackovica

Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić u izjavi za Srnu kaže da se naredne godine navršava 15 godina od početka NATO bombardovanja, kada je korišćen osiroomašeni uranijum, od čega se sada očekuju direktne posledice. 

 

On ističe da se u Institutu u Vinči, kod Beograda, još u neadekvatnim uslovima čuva radioaktivni materijal, prikupljen posle bombardovanja.

 

 - Procenjujem da će u Srbiji iduće godine od svih tumora biti 40.000 obolelih i da će umreti oko 22.000 ljudi usled malignih tumora - navodi Čikarić i pojašnjava da se iduće godine navršava takozvani "latentni period", odnosno vreme kada se nakon izloženosti radioaktivnim materijalima, kao što je uranijum 238, pojavljuju oboljenja od raka.

 

  Najveći deo zrna od bombrdovanja osiromašenim uranijumom pronađen je baš u Pčinjskom okrugu, skoro pa 15 tona takvog materijala, koji je sada uskladišten u Vinči.

 

- U Vinči i dalje postoji radioaktivni otpadni materijal i radioaktivni materijal koji je prikupljen u Pčinjskom okrugu na četiri lokaliteta, uranijum 238, koji ima vreme poluraspada 4,5 milijarde godine i koji se nalazi u neadekvatnim uslovima - kaže Čikarić.

 

- Najčešći tumori koji su se javljali u centralnoj Srbiji u toku ovih deset godina kod muškaraca je rak pluća, a kod žena rak dojke, i to su veoma visoke stope.

 

Od raka dojke 2010. godine obolelo je 120, a umrlo 44 žena na 100.000 stanovnika. Dok je kod muškaraca te godine obolelo 118 i umrlo 107 na 100.000 stanovnika. Reč je o uzrastu od 50 do 70 godina - ističe on.

 

Radioaktivna prašina ulazi u ljudski organizam preko disajnih organa ili putem vode i kontaminirane hrane, a potom se iz organizma, nakon što napravi štetu, izbacuje posle 15 dana, tako da - kada čovek kasnije oboli, kod njega se ne mogu naći tragovi uranijuma.

 

 - To izađe iz organizma čoveka za deset do 15 dana, u toku kojih načini štetu, pa će čovek dobiti rak koji će se videti nakon pet, deset ili 20 godina - kaže Čikarić.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: