Katastrofalan pomor ribe na Aleksandrovcu

Lokalne vesti - Četvrtak 20.12.2012 - 20:18

Vranje - Veliki pomor riba dogodio se u četvrtak na Aleksandrovačkom jezeru. Na hiljade mrtvih riba, nepoznate težine, prekrio je veliki deo vodene površine.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Šteta je velika, a očekuje se dolazak i republičkih inspekcijskih organa.

Član Gradskog veća zadužen za ekologiju i zaštitu životne sredine Žikica Antanasijević za OK Radio kaže da za ovu ekološku katastrofu okrivljuje isključivo asocijaciju „Veternica“ iz Leskovca koja direktno upravlja ribolovnim vodama u Pčinjskom okrugu.

– Pomor riba dogodio se najverovatnije zbog nedostatka kiseonika u jezeru, jer je površina vode prekrivena ledom.

Aleksandrovačko jezero je stajaća voda i o tome je trebalo da se razmišlja ranije, a ne kada se ovako nešto dogodi.

Država je mnoštvom dozvola omogućila „Veternici“ da upravlja ovim jezerom, umesto našim ljudima koji su ovde za par minuta od Vranja.

 I pored toga, mi ćemo organizovati sakupljanje riba koje je voda izbacila, a u petak otvaramo par rupa kako bi se i to malo riba u jezeru spasilo. Šteta je ogromna, uzimajući u obzir i veliki broj uginulih ispod leda - kaže Antanasijević.

Na licu mesta bile su Republička veterinarska inspekcija, Gradska i Republička inspekcija za zaštitu životne sredine i Vodoprivredna inspekcija. Sva resorna ministarstva će o pomoru biti obaveštena u petak.

Rade Vasilev, predsednik udruženja „Zelena mreža“ kaže da je pomor riba u Aleksandrovačkom jezeru posledica ljudskog nemara.

 – Mi smo znali da će se ovo dogoditi. Ljudi iz asocijacije „Veternica“ su trebali da budu na terenu i da prate situaciju.

Pojavu mrtvih riba smo mi iz Udruženja prijavili, mada smo i pre toga upozoravali nadležne na nedostatak kiseonika, s obzirom da je stajaća voda i da se oformio sloj leda na površini – kaže Vasilev.

Među mrtvim ribama su tostolobici,  amuri, više vrsta bele ribe i somovi.

 – Som je vrsta ribe poznata kao „muljašica“ i kada oni nisu preživeli, možete misliti kakva je situacija bila pod vodom.

Najveća šteta i broj uginulih riba je na kraju jezera gde se nalazi i mrestilište. Sada imamo veliki problem sa mrtvim životinjama, jer to treba odbraniti od lešinara koji su već počeli da se okupljaju – ističe Vasilev.

U asocijaciji „Veternica“ u Leskovcu tokom celog popodneva se niko nije javljao na telefon.

Inače, sličan veliki pomor riba u Aleksandrovačkom jezeru dogodio se 22. septembra 2008. godine, nakon čega je jezero iznova poribljeno.

U toj prirodnoj katastrofi uginulo je 1,5 tona ribe.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: