Korona u školama: Treba li testirati SVAKO DETE SA SIMPTOMIMA?

Lokalne vesti - Četvrtak 17.09.2020 - 11:51

U prve dve nedelje nastave u školama virusom korona zaraženo je 52 đaka i 20 zaposlenih, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, i pojasnio da je reč o sporadičnim slučajevima.

"Verujte lekaru u kovid ambulanti" FOTO:Screenshot
- U Beogradu je zaraženo 16 učenika, a ima i sporadičnih slučajeva u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Vranju, Nišu, Leskovcu - naglasio je on i dodao da je u osnovnim školama zaraženo i sedam nastavnika, jedan direktor, a ima zaraženih i spremačica.
 
Inače, roditelji imaju zamerke na to što u domovima zdravlja neće da testiraju decu sa respiratornim simptomima
 
Smatraju da im je test potreban, jer deca uglavnom imaju blage simptome, koji prođu za dva-tri dana, posle čega se vraćaju u školu i mogu da prošire zarazu.
 
- Nije opravdano, ni potrebno da se testira svaka osoba koja se javi u kovid-ambulantu sa sumnjom na koronu - odgovaraju stručnjaci.
 
Prema instrukciji Instituta "Dr Milan Jovanović Batut", odluka o testiranju donosi se na osnovu kliničke slike, radiografskog snimka pluća i biohemijskih analiza
 
Konačnu odluku da li se radi PCR test, donosi lekar u kovid-ambulanti, što važi i za odrasle i za decu.
 
- Naši lekari u kovid-ambulantama imaju toliko iskustva da sa ogromnom preciznošću mogu da procene ko je za PCR testiranje na virus korona.
 
Jasno su propisane indikacije za testiranje i građani bi trebalo da veruju svom lekaru - kaže prof. dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora "Batuta".
 
Doktor Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, navodi da postoji poriv da se žuri sa testom, a ne na pregled, a trebalo bi da bude obrnuto.
 
Svako dete koje dolazi sa simptomima respiratorne infekcije pedijatar pregleda i prati, zakazujući kontrolu ako je potrebno već za sutradan i "tretira" ga kao da je kovid pacijent, objašnjava, za "Novosti", dr Božica Novaković, direktor Doma zdravlja Novi Beograd. 
 
- Obavezno se savetuje i izolacija. To da dete bude pod nadzorom pedijatra i da u slučaju promene zdravstvenog stanja dođe na pregled i mimo zakazanog termina za kontrolu, mnogo je važnije od samog testiranja
 
Ako pedijatar proceni da je potrebno, i PCR testiranje će doći na red -  kaže doktorka Novaković i dodaje da je razumljivo to što su roditelji pojačano zabrinuti, ali bi morali više da veruju svojim lekarima.
OK Radio, Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Dr
17.09.2020. , 17:28
A ako se to dete vrati u skolu posto mu nas stručnjak u Vranju Kaze ma nije nista obicna prehlada a dete ima koronu pa zarazi drugu decu pa neko dete dodje kuci pa zarazi nekog starijeg srcanog ili nekog drugog bolesnika,onda ce ponovo svi drugi da budu krivi osim lekara i struke.sramota lepo recite necemo da vas testiramo moramo da čuvamo testove za one sto plaćaju po 6000 da idu na more i u inostranstvo