Među najboljima u Srbiji: Transparentnost Srbija objavila najnovije rezultate

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.09.2019 - 12:30

Vranje - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine.

Vranje drži visoku poziciju FOTO: D. Ristić/OK Radio Vranje drži visoku poziciju FOTO: D. Ristić/OK Radio
Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština
 
Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane. 
 
- LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave.
 
Međutim, reč je o pojedinačnim akcijama, iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne - stoji u nalazu Transparentnosti Srbija.
 
Nakon prethodnog istraživanja za 2015. godinu, Vranje je bilo na 6. poziciji među lokalnim samoupravama u Srbiji sa istim indeksom transtarentnosti (60).
 
U nezvaničnom istraživanju za 2017. godinu, indeks transparentnosti je bio poboljšan i iznosio je 62.
 
 
Rezultat Grada Vranja i ove godine je znatno iznad proseka indeksa transparentnosti koji iznosi 40
 
Na ovogodišnjoj listi, Grad Beograd nalazi se na 118, Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu
 
Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele opština Paraćin i grad Novi Pazar
 
Od ostalih opština Pčinjskog okruga, najbolje plasirani je Bosilegrad na 17. mestu, sa indeksom 52, a slede Vladičin Han na 56. mestu sa indeksom 43 i Surdulica na 61. poziciji sa indeksom transparentnoosti 42.
 
Na 107. mestu je Trgovište (34), 116. je Bujanovac (32) a Preševo na 144. poziciji (13).
 
Inače, Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: