Na Dan žena: Vranjanke osvojile svet i poručuju ZAJEDNO MOŽEMO SVE (FOTO)

Lokalne vesti - Nedelja 08.03.2020 - 17:03

U nedelju, 8.marta, na Međunarodnog dana žena, Odbor za ljudska prava Vranje i aktivistkinje “SOS Kutka za devojke” su sa sugrađankama i sugrađanima proslavile osvajanje svetske nagrade „Sa i Za devojke“ za 2019.godinu.

"Pokreni sebe i pobedi, zajedno možemo sve" FOTO: D. Ristić/OK Radio
Program je održan pod nazivom “Vranjanke osvojile svet - Pokreni sebe i pobedi, zajedno možemo sve".
 
Dejana Deksi Stošić, ambasadorka Srbije u Evropskoj mreži "Žene protiv nasilja" kaže da je nagrada veliko priznanje za mlade Vranjanke da rade posao koji je bitan.
 
- To je prva i najvažnija poruka: da nismo same. Želimo da proslavimo 8. mart tako što ćemo zajedno da se borimo protiv nasilja, zajedno sa svim dobitnicama ove nagrade u  svetu, ali i drugim organizacijama koje nas podržavaju.
 
Želimo da sa svima njima podelimo ovu nagradu, ali i sa svim ljudima koji se bore za jednaka prava žena i muškaraca, uz poruku: Devojke, pobedite sebe, jer ne zaslužujete da živite život u nasilju - kazala je Dejana.
 
Natalija Dimić, aktivistkinja vranjskog "Kutka za devojke" podsetila je da su žene prvi put protestovale zbog loših uslova rada 1857. godine.
 
- Danas smo ponovo na ulici i tražimo jednaka prava za sve žene ovog sveta.
 
Osmi mart je sveden na darivanje, ali najbolji poklon će biti ako nam pružite pažnju i razumevanje, kao i prava koji svi ljudi treba da uživaju - naglasila je Natalija.
 
Suzana Antić Ristić, predsednica Odbora za ljudska prava u Vranju, ističe da je ovo jako važna nagrada koja daje podršku daljem umrežavanju svih organizacija koje se bave ovom problematikom.
 
- Nagrada nam daje snagu da i dalje da na jugu Srbije i u celoj zemlji radimo zajedno na sprečavanju evidentnog nasilja nad devojčicama koje su jako osetljiva kategorija našeg društva.
 
Ovu nagradu delimo sa svim sličnom organizacijama u Srbiji i naša poruka je da zajedno možemo sve; da možemo menjati stereotipe i patrijarhalne stavove o ženama i time možemo značajno poboljšati položaj žena i devojaka u društvu.
 
Borba za prava žena traje dugi niz godina, ali položaj žena nije na zadovoljavajućem nivou jer, ako pogledamo podatke OEBS-a, 1,7 miliona žena u Srbiji je preživelo neki vid nasilja.
 
Zato na današnji dan, mi iz Vranja šaljemo jasnu poruku i apelujemo na sprečavanju nasilja nad devojčicama i ženama - kazala je Suzana Antić Ristić i dodala da nema stvarno demokratskog društva u kojem žene masovno trpe nasilje.
 
Odbor za ljudska prava Vranje sa Programom “SOS Kutak za devojke” je dobitnik velike svetske nagrade “Sa i Za devojke” za 2019. godinu, koju dodeljuje istoimena organizacija. 
 
Nagrada je priznanje za rad Odboru za ljudska prava Vranje u Srbiji, u okviru 22 godine neprekidnog funkcionisanja.
 
Odbor za ljudska prava Vranje je, u konkurenciji 170 nominovanih kandidata iz sveta, osvojio nagradu iz prve kategorije u svetu i u regionu Evropa i centralna Azija, kroz ocenu sveukupnog rada i Programa „SOS Kutak za devojke Vranje“
 
Nagrada pruža podršku organizacijama gde se devojke bore protiv rodne diskriminacije, nejednakosti i štetnih praksi koje pogađaju devojčice širom sveta.
 
"Sa i za devojke" (With and For Girls), jedini je svetski fond za devojčice i adolescentkinje u kome učestvuju i devojčice i koji je za devojčice. 
 
Oni su pokrenuli globalnu inicijativu za nagradu koja prepoznaje i podržava snažne organizacije usmerene na devojke, kao i devojke koje vode devojke, koje rade sa devojčicama i adolescentima.
 
Ceremonija dodele nagrada i svečano proglašenje pobednika održana je 6. marta u Londonu, u sali kraljice Elizabete, Southbank Centre.  
 
Svečanosti je prisustvovala delegacija Odbora za ljudska prava Vranje i sedam devojaka - učenica srednjih škola Vranja, aktivistkinja Programa "SOS Kutak za devojke" Vranje

Foto Galerija

SOS kutak za devojke proslavile osvajanje svetskog priznanja

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: