Na zgradi Haremluka u toku HITNI RADOVI na sanaciji krova.

Lokalne vesti - Subota 19.12.2020 - 12:38

Sanacija je bila neophodna jer je krov prokišnjavao, što je ugrožavalo celokupnu konstrukciju zgrade Haremluka koja je od zaštitom države.

Krov duže vreme prokišnjava FOTO: D. Ristić/OK Radio Krov duže vreme prokišnjava FOTO: D. Ristić/OK Radio
Prema rečima direktora Saše Stamenkovića, direktora Narodnog muzeja Vranje, pod čijom ingerencijom je zgrada Haremluka od kada je predata na korišćenje lokalnoj samoupravi, rekonstrukcija celokupne krovne konstrukcije tek predstoji.
 
- Grad Vranje će uskoro pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju za sređivanje čitave krovne konstrukcije, što bi trebalo da bude uvod u rekonstrukciju čitave zgrade Haremluka – kaže direktor.
 
Ovom zgradom je gazdovala kompanija „Simpo“ u vreme kada je u njoj bio smešten elitni poslovni restoran.
 
Nakon isteka ugovora, zgrada je ostala bez „gazde“, mada formalno pod upravom Direkcije za državnu imovinu.
 
Jedno kraće vreme, Haremluk su preuzeli zakupci i u njemu držali restoran, ali nakon zatvaranje, istorijsko zdanje je ponovo ostavljeno na milost i nemilost zubu vremena.
 
Konačno, prošle godine je Vlada Srbije donela odluku da pravo korišćenja ovog reprezentativnog zdanja prenese na lokalni nivo, uz uslov da bude korišćeno za potrebe kulturnih programa.
 
Lokalna vlast je odlučila da u zgradi bude instaliran deo stalne postavke vranjskog Narodnog muzeja.
 
Stamenković precizira da će u Haremluku biti postavljen deo istorijske i arheološke zbirke ove ustanove.
 
- Za projekat nove stalne postavke Ministarstvo kulture nam je opredelilo 18 miliona dinara, a Grad Vranje još šest miliona.
 
Uz ovu pomoć, stalna postavka će konačno biti kompletna i uključivaće u zgradama Selamluka i Haremluka oko 3.000 predmeta od kojih je veći deo do sada bio u depou i nedostupan javnosti – navodi Stamenković.
 
On precizira da će u Slemaluku biti izložena etnološka postavka: gradska soba s kraja 19. veka, sa nameštajem, pokućstvom i posuđem, zatim gradska i seoska nošnja iz vranjskog kraja, takođe iz ovog perioda.
 
Kompletna istorijska i arheološka zbirka biće izložena u Haremluku, a rekonstrukcija zgrade će se raditi po etapama, sve do potpune obnove, najavljuje direktor Narodnog muzeja. 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: