O LGBT pravima i na jugu

Lokalne vesti - Utorak 29.04.2014 - 10:16

Tribine o pravima LGBT populacije održane su u Hemijsko-tehnološkoj školi u Vranju i Gimnaziji „Jovan Skerlić“ u Vladičinom Hanu, na času građanskog vaspitanja.

Logo Logo

Na tribini posvećenoj pravima manjina na jugu Srbije učestvovala je i Gordana Stevanović, zamenica zaštitnika građana koja je tom prilikom istakla značaj rada kancelarije ombudsmana.

- Zaštitnik građana je prvi državni organ u Srbiji koji je javno dao konkretnu podršku LGBT osobama, jedan od retkih organa u svetu koji je u svoj vizuelni identitet uvrstio trans simbol (logo odeljenja za rodnu ravnopravnost i prava LGBT osoba) i prvi državni organ koji je za dan borbe protiv homofobije i transfobije na svojim prostorijama istakao „trans zastavu“ kao znak podrške trans osobama – rekla je Stevanović.

Proteklih nekoliko godina, ojačana su prava koja se tiču seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Novodostignuti standardi izgrađeni su većinom kroz seriju značajnih presuda Evropskog suda za ljudska prava i usvajanjem Preporuke o borbi protiv diskriminacije na polju seksualne orijentacije ili rodnog identiteta od strane Komiteta Ministara.

Međutim, boljitak glede seksualne slobode i rodnog identiteta nije propraćen adekvatnim načinom za sprovođenje u delo od strane zemalja.

Pripadnici LGBT još uvek se slabo odlučuju na pritužbe u vezi diskriminacije ali broj pritužbi i pitanja upućenih zaštitniku građana pak raste.

Serijal tribina o manjinskim grupama i njihovim pravima u Srbiji se realizuje u okviru kampanje “Mi – tu” u okviru projekta “Izjednači me!”.

Projekat sprovodi „ Generator“ , a finansira ga Delegacija Evropske unije u Srbiji.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: