ONKOLOŠKI KONZILIJUM ponovo u Vranju za Pčinjski i Kosovsko-pomoravski okrug

Lokalne vesti - Utorak 29.01.2019 - 13:49

Onkološki pacijenti iz Pčinjskog okruga ponovo će u Vranju dobiti uslugu pregleda i dobijanja terapije, a tu pogodnost imaće i pacijenti iz i Kosovsko-pomoravskog okruga.

Zoran Perić, Zoran Radovanović, Slobodan Milenković i Ljiljana Antić: FOTO: D. Ristić/OK Radio Zoran Perić, Zoran Radovanović, Slobodan Milenković i Ljiljana Antić: FOTO: D. Ristić/OK Radio
To je regulisano potpisivanjem sporazuma o poslovnoj i stručno – medicinskoj saradnji između Kliničko bolničkog centra (KBC) Niš  i Zdravstvenog centra (ZC) Vranje, i sporazuma o poslovnoj i stručno – medicinskoj saradnji KBC Niš i Zdravstvenog centra Gnjilane, Pasjane.
 
Na taj način je rešen problem pacijenata koji su na preglede i terapiju morali da idu u KBC Niš, što im je predstavljalo zdravstveni i finansijski problem
 
Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da je rešavanje ovog problema počelo tokom posete Vranju ministra zdravlja Zlatibora Lončara prilikom otvaranja Hirurškog bloka, a formalno iniciranjem unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.
 
- Danas smo rešili veliki problem u zdravstvu na dobrobit svih pacijenata Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga, koji su ugroženi prestankom rada Onkološkog konzilijuma u Vranju.
 
Zaista mi je drago i što možemo da pomognemo i stanovništvu sa Kosova, u situaciji kada njihovi problemi izgledaju nerešivi – rekao je Milenković.
 
On se zahvalio Ministarstvu zdravlja i ministru Zlatiboru Lončaru, Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO), ali i predsedniku Aleksandru Vučiću koji je inicirao unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji i Marku Đuriću, direktoru Kancelarije za KiM.
 
Direktor KBC Niš, prof. dr Zoran Radovanović, istakao je da je sporazum dokaz da zdravstvo u Srbiji ide u susret pacijentima i da se problemi rešavaju brzo i efikasno.
 
- Naši onkolozi će jednom nedeljno ordinirati u Vranju, gde će primati pacijente iz Vranja i Kosovsko-pomoravskog okruga.
 
Jedne nedelje ćemo imati konzilijum za dojku, druge za gastro bolesti, ginekološki konzilijum sledeće nedelje, ćetvrte će biti mešoviti za bolesti kostiju, limfome i ostale, dok će pete nedelje biti plućni konzilijum – naveo je direktor i dodao da će broj konzilijuma, ukoliko bude potrebe, biti povećan.
 
- Na našu veliku sreću, sporazum omogućava da nam dolaze eminentni stručnjaci iz Niša, što će smanjiti odlazak naših pacijenata u KBC Niš i omogućiti bolju zdravstvenu zaštitu građana.
 
Sa konzilijumima ćemo krenuti već sledeće nedelje i pacijenti će sve terapije, osim radiološke, dobijati u našoj dnevnoj bolnici – rekla je Ljiljana Antić, direktorka ZC Vranje.
 
I u kosovskom pomoravlju je broj obolelih od malignih bolesti je u porastu i svaka pomoć mnogo znači, istakao je direktor ZC Gnjilane Zoran Perić.
 
- Mi imamo velike probleme sa prelaskom administrativne granice i sa transportom pacijenata do Niša.
 
Realizovanje ovog sporazuma znači veliko olakšanje za naše pacijente i sve nas koji živimo, praktično, u vanrednim okolnostima – rekao je Perić.
 
On je ukazao da je 37.000 zdravstvenih osiguranika iz kosovskog pomoravlja od 1999. godine oslonjeno na ZC Vranje i ocenio da je u poslednje vreme ta saradnja intenzivirana.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: