Oskrnavljeno srpsko groblje u Čestelinu

Lokalne vesti - Petak 03.01.2014 - 00:10

Kada su potomci, koji žive u Vranju, došli da zapale sveće svojim precima, 1. januara, u planinskom selu Čestelin, 12 kilometara od Vranja, u blizini administrativne granice sa Kosovom, imali su šta da vide na mesnom groblju – srušene spomenike, fenjere, slomljena kandila, razbacano cveće, oskrnavljenu kapelu…

Sa lica mesta Sa lica mesta

Jedan od njih, vidno potresen, priča za OK Radio.

- Pre poslednjeg dolaska, bili smo za Zadušnice, 3. novemra 2013. godine i tad je na groblju bilo sve u najboljem redu.

U selu žive, u mahalama, što u blizini groblja, što dalje još petoro stanovnika, od toga troje starih i bolesnih i dvojica brače koji imaju oko 60 godina.

Prvo što smo primetili bili su tragovi konja i kravlje belege svuda po groblju i okolo.

Odmah smo znali čije je to delo, jer se ono ponavlja, ali sad je kulminiralo jer je groblje gotovo preorano – kaže naš sagovornik.

On i njegovi prijatelji, kao i pojedini žitelji sela sumnjaju u izvesnog S.S. iz susednog alabanskog sela Suharno koji stokom periodično, ali duže vreme, pravi štetu po selu.

- Konji i krave mu se spuštaju čak do Dobroševa, sedam kilometra od Vranja. Prave štetu, niko ne želi da se zamera jer zna šta ga čeka, kršenje prava manjini koja živi gore, prijave i plaćanje kazni.

Svi slučajevi, kao i ovaj prijavljeni su policiji. Bili su i sada gore, zapisali sve, valjda su bili i u Suharno.

Ali, ono što nas brine to je da smo i do sada  podnosili prijave protiv dotičnog kabadahije, ali ništa nije nije preduzeto od strane policije.

Dužnost im je da nas  zaštite, šta je sa spomenicima, zašto se dozvoljava skrnavljenje svetinja? Šta bi se desilo da se mi organizujemo i potrujemo svu tu stoku.

Ali, stoka nije kriva, ona je nas othranila, znamo šta znači za planince i nju nećemo da diramo. Ali, S.S. mora da odgovara jer je ovo prevršilo svaku meru.

Više nećemo da čutimo ili će policia da nas zaštiti od njega ili ćemo sami da se organizujemo. Nećemo dozvoliti da nam niko oskrnavljuje groblje predaka – ogorčeni su meštani i brojni potomci koji najviše žive u vranskom naselju Sobina.

Oni su, posebno ogorčeni onim što se dešavalo u zimu 2012. godine kada je sneg gore paralisao život i da nije bilo vojske i generala Milosava Simovića i to malo bi se msrzlo i umrlo.

Ipak, kivni su na vranjsku vlast i službe koje su tada zatajile.

- Tada su S.S. u Suharno doterali hranu i seno za stoku, očistili sneg u čitavoj okolini njegove kuće, a na samo dva kilometra nisu hteli da očiste sneg da se otera starina B.P. kod lekara.

Umro je u nesnosnim mukama, pa ni za sahranu nisu pustili buldožder da račisti sneg, nego nosili čoveka na ruke par kilometra ako bismo ga sahranili.

Zato sumnjamo da će išta biti preduzeto protiv S.S. – kaže naš sagovornik.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: