Otvoreni Borini dani: Rodoljupci ili priča o profiterskom patriotizmu (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 24.10.2019 - 12:26

U obnovljenoj zgradi Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju, u sredu su otvoreni 39. po redu "Borini pozorišni dani".

Nela Mihailović u Nela Mihailović u "Rodoljupcima" FOTO: G. Mitić/OK Radio
Tradicionalni pozorišni festival je svečano otvorila gradska većnica za kulturu, Zorica Jović, izrazivši zadovoljstvo što su se glumci vratili u svoju kuću i što Vranjanci mogu da uživaju u pozorišnoj umetnosti u obnovljenom zdanju svog teatra.
 
- Opstajao je teatarski život u Vranju, zahvaljujući glumcima, zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u "daske koje život znače" i njihovoj odlučnosti da pozorište živi i bez zgrade
 
Opstajalo je pozorište i uz podršku svih onih poštovaoca pozorišne umetnosti i magije koju ona nosi. 
 
Zahvaljujući veri i upornosti nalazimo se u novom, savremenom pozorišnom zdanju koje je ponos svih nas zajedno: države, grada, glumaca i građana Vranja - rekla je većnica. 
 
Prve večeri festivala publika je imala priliku da pogleda predstavu Narodnog pozorišta Beograd "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana
 
Jedan od najuspešnijih i najnagrađivanijih komada u regionu poslednjih sezona, na radikalan način tumači klasičan tekst Jovana Sterije Popovića o istirijskim događajima u Vojvodini tokom revolucije 1848. godine.
 
Jedan od protagonista predstave, Hadži Nenad Maričić, kaže da je komad izuzetno dobro primljen u čitavoj Srbiji, u Beogradu, Valjevu, Čačku, Subotici...
 
- Ali predstava korespondira i sa publikom u Budimpešti, a u Zagrebu su rekli "Ovo je naša predstava, ovo smo mi i priča o našim ratnim profiterima".
 
Dakle, narod vrlo jasno prepoznanje da je neko na na krilima lažnog patriotizma debelo profitirao - rekao je Maričić na potonjem razgovoru o predstavi koji je vodio Spasoje Ž. Milovanović, pozorišni kritičar i direktor Narodnog pozorišta u Nišu. 
 
Pored Maričića, u komadu igraju i Slobodan Beštić, Anastasia Mandić, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nela Mihailović, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Branko Jerinić i Bojan Krivokapić.
 
Večeras je na repertoaru predstava "M.I.R.A." u izvođenju Bitef teatra i takođe u režiji Andraša Urbana.

Foto Galerija

Borini pozorišni dani: RODOLJUPCI

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: