Otvoreno o diskriminaciji

Lokalne vesti - Subota 05.04.2014 - 19:05

Značaj borbe protiv svakog vida diskriminacije i podizanje svesti o potencijalnim žrtvama diskriminacije bile su glavne teme tribine održane u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Diskriminacija je veoma zastupljena u Srbiji i to ne pokazuju samo brojevi pritužbi koje prima Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, već i istraživanje javnog mnjenja koje se sprovodi od 2009. godine .

Slobodan Milivojević, savetnik u stručnoj službi Poverenice za zaštitu ravnopravnosti izneo je podatak po kome se diskriminacija najčešće sprovodi nad pripadnicima nacionalnih manjina.

- Najveći broj pritužbi dobijamo na osnovu nacionalne pripadnosti, a kada pričamo o oblasti u kojoj je diskriminacija najzastupljenija to je oblast rada i zapošljavanja – rekao je Milivojević za OK radio.

U jednom istraživanju koje je sprovedeno o stavovima nosioca  javne vlasti, došlo se do podatka da postoji manji senzibilitet prema pitanju diskriminacije u Istočnoj i Južnoj Srbiji u odnosu na njene ostale delove.

Govor mržnje još jedan je od oblika koji kreira ambijent pogodan za diskriminaciju i on je zastupljen najčešće kod službenika koji participiraju u vlasti.

- 22 odsto predstavnika organa vlasti ne zna da postoji Zakon o zabrani diskriminacije, a jedna trećina njih misli da govor mržnje nije zakonom zabranjena – ističe Milivojević.

Diskriminacija je svuda prisutna i svako može biti diskriminator i žrtva diskriminacije.

Lako je pričati o diskriminacije ali je teško razumeti taj položaj u kome žrtvu skoro neizostavno proživljava patnju.

Đan Franko D'Eramo, rukovodilac projektnog tima rekao je tom prilikom da se cilj ogleda u delotvornoj i efikasnoj primeni anti-diskriminacionih politika u Srbiji, u skladu sa standardima i najboljim prksama EU.

Tribina je drugi deo projekta „ Sprovođenje anti-diskrikinacionih politika u Srbiji“ koji finansira EU i traje dve godine.

Drugi deo projekta su upravo ovakve informativne tribine kako bi se podigla svest o potencijalnim žrtvama diskriminacije.

Milan Zdravković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: