Peca Popović: DOMAĆI ROKENROL ostavio trag jer liči na nas

Lokalne vesti - Petak 14.12.2018 - 10:31

U Biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju prikazan je film „Zarobljeno vreme“ Milana Nikodijevića o rok novinaru Peci Popoviću, nakon čega je upriličen razgovor sa autorom i glavnim junakom filma.

"I domaći rok stvaraoci na tragu Bore Stankovića" FOTO: S. Stojanović/OK Radio
„Zarobljeno vreme“ je dokumentarni road movie, priča o jednom čoveku, jednoj zemlji, jednom vremenu, putovanje sa Pecom Popovićem kroz godine u kojima je rokenrol bio važan.
 
Petar Peca Popović ceo svoj život je posvetio popularizaciji rokenrola kroz rad u medijima, ali i kao svedok i akter najznačajnijih dešavanja u muzici nekadašnje Jugoslavije.
 
Na početku razgovora je priznao da je, iako je stigao i do Vankuvera, tek prvi put u Vranju.
 
- Onaj koji kaže da na našem jeziku nije opečen onim što je radio Bora Stanković, laže.
 
Kad god smo pravdali nekoga ko na našem jeziku peva sa emocijama, a da se ne stidi tih emocija, uvek smo imali duboko uverenje da je on na tragu Bore Stankovića, koji se nije stideo kraja iz koga dolazi, ambijenta iz koga dolazi i ljudi koji su ga inspirisali.
 
Mislim da je domaći rokenrol imao uspeha i ostavio trag, ne zato što se bavio sa tih nekoliko šablona kojima se bave svi od Čak Berija naovamo, već zato što je u tih nekoliko šablona inkorporirao nešto naše, nešto što liči na nas i što govori našu istinu.
 
I ako smem da kažem, stvarno mi je drago što sam došao na izvorište svojih ubeđenja – rekao je Popović.
 
Film „Zarobljeno vreme“ je veliki i zahtevan poduhvat čija je realizacija trajala više od dve godine i uključivala snimanje u sedam gradova šest država nekadašnje Jugoslavije.
 
U njemu učestvuju najznačajniji stvaraoci domaće popularne muzike čiji je rad Peca Popović aktivno pratio i direktno uticao na njihove karijere.
 
- Znajući da Peca ima preteranu dozu skromnosti, nisam hteo da pravim klasičan dokumentarac, što bi bilo mnogo lakše.
 
Hteo sam da, kroz priču o njemu, pričam priču o celoj generaciji, o jednoj zemlji koja više ne postoji, o prostoru koji još uvek predstavlja „emotivni zavičaj“ i da kroz priču o rokenrolu ispričamo priču o mnogim drugim aspektima života od šezdesetih pa do danas – rekao je autor filma, Milan Nikodijević.
 
U svojoj priči pred Vranjancima, Peca Popivić se prisetio mnogih događaja i likova koji su obeležili njegov, ali i živote svih ljubitelja muzike na prostoru nekadašnje Jugoslavije.
 
Neposredan, duhovit i šarmantan, Peca je na lucidan ali i emotivan način pokušao da približi deo onog što je proživeo baveći se domaćim rokenrolom i pokušao da objasni zašto je ta muzika deo naše, ali i svetske kulturne baštine.
 
Ovaj događaj koji je sa pažnjom i neskrivenim simpatijama toplo prihvatila brojna vranjska publika, organizovala je Biblioteka „Bora Stanković“, uz koordinaciju Slađana Stojanovića Frenkija, osnivača festivala „Dokument“, a moderator razgovora je bio Dejan Ristić, novinar OK Radija.

Foto Galerija

Film Zarobljeno vreme o Peci Popoviću u Vranju

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: