Pijaca vranjska, standardi evropski

Lokalne vesti - Petak 18.11.2016 - 22:55

Mlečna pijaca u okviru pijace „Tekija“ u Vranju jedna je od najsavremenijih u ovom delu zemlje, građena je po strogim evropskim standardima i predstavlja reper za slične objekte kako u gradu, tako i u okolnim mestima u okrugu.

Savremena pijaca. Foto: S.Tasić/OK Radio Savremena pijaca. Foto: S.Tasić/OK Radio

Mlečna pijaca izgrađena je 2008. godine. Glavnicu novca za izgradnju mlečne pijace u Vranju dotirao je UNDP- i kroz program MIR 2, oko 7,4 miliona dinara, Korodinaciono telo uložilo je 5,6 miliona, a lokalna samouprava 300.000 dinara.
 
U finansiranje se tada uključio i "Komrad" kupovinom 20 novih rashladnih tezgi. Sve skupa koštalo je tada oko 167.000 evra.

Nela Cvetković, piar “Komrada”, podseća da je mlečna pijaca u posebnoj zgradi građena tako da zadovolji stroge evropske standarde kada je reč o prometu mleka i mlečnih proizvoda.

- To je projekat koji se ticao prometa mlečnih i poljoprivrednih proizvoda. Objekat za prodaju mleka i mlečnih proizvoda prostire se na 250 metara kvadratnih. Raspolaže sa 10 rashladnih vitrina, dužine od po dva metra.

Takođe, ima i osam česmi sa toplom vodom, kao i toalet. Tu su i prostorije za inspekcijske službe.  Osim rashladnih vitrina imamo i plastične posude za sir.

Pijaca je adekvatno osvetljena i klimatizovana u letnjem periodu. Urađeni su i prilazi za osobe sa invaliditetom.


Radno vreme mlečne pijace je u letnjem periodu svakog dana od sedam do 21 sat, a u zimskom od  osam do 17 časova - navodi Cvetkovićeva.

No i pored toga prodavci i kupci imaju naviku da pijacu koriste samo subotom, jer je tada glavni pazarni dan u Vranju.


Cvetkovićeva  pojašnjava i da se posebno vodi računa i o održavanju pijace.

- Pijaca ce po određenim propisima čisti i održava, dezinfikuje, naročito pre i posle prodaje, a i u toku čitave nedelje, maksimalno se vodi računa o higijeni.

Kad god se javi neka zoonoza, mi dobijamo nalog od inspekcije da se ne vrši promet kada se desi neka takva situacija.


Mi tada stavimo obaveštenje da se na mlečnoj pijaci ne prodaje.

Inače, i sve prodavce sa pijace kod Bujkovskog mosta  upućujemo na mlečnu pijac
u - kaže Cvetkovićeva.

Ženeta Minić, je jedna od zaposlenih na mlečnoj pijaci, kaže da subotom bude oko 40 prodavaca na mlečnoj pijaci.

- Standardi za prodaju su ovde visoki. Iz ZZJZ Vranje ovde redovno dolaze i uzimaju uzorke proizvoda.

Pre nego što prodavci donesu robu ovde, moraju da imaju ispravne sanitarne knjižice, koje nose  sa sobom. Ispituje se dva puta godišnje kvalitet mleka i sira.

Kupci su zadovoljni, jer jer jedan ovakav objekat  podigao standard u prometu mleka i mlečnih proizvoda, a zadovoljni su i prodavci.

Svake subote imamo kontrole veterinarske inspekcije, a prodavci moraju kod sebe da imaju i mlečne karte koje služe da se prati kvalitet mleka, desi se da ih zaborave kod kuće, pa idu opomene i problemi oko toga, ali sve u svemu sve dobro funkcioniše na zadovoljstvo svih
- ocenjuje Minićeva.

Za slučaj da se desi da se mlečni proizvodi prodaju van mesta koja su za to predviđena, Boban Antanasijević, načelnik Inspekcijskih službi, kaže da se oni tretiraju kao svaka druga vanpijačna prodaja.

- Za kontrolu prometa mleka i mlečnih proizvoda nadležna je veterinarska inspekcija, ali da za slučaj komunalna policija naiđe na takve prodavce, te pojave tretira kao i svaku drugu vanpijačnu prodaju - kaže Antanasijević.

Da je izgradnja ovakvih objekata od velikog značaja za lokalnu zajednicu pokazuje i projekat  nove pijace u Oglednoj stanici, koja je u fazi izgradnje.

Nova zelena pijaca imaće 60 tezgi, kao i deo za prodaju mlečnih proizvoda.

Cvetkovićeva pojašnjava da izgradnja dela za promnet mlečnih proizvoda u Oglednoj stanici za sada ne zavisi od “Komrada”, a ukoliko ovo preduzeće bude kasnije angažovano oko uređenja  tog dela pijace, svakako će preneti iskustvo koje ima u održavanju pijace "Tekija".

 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: