Počela REKONSTRUKCIJA MOZAIK MAPE kod spomenika Čika Miti

Lokalne vesti - Sreda 14.07.2021 - 14:04

Počeli su radovi na rekonstrukciji jednog od simbola grada Vranja - mape grada na Trgu Republike.

Počela prva faza radova FOTO: vranje.org.rs Počela prva faza radova FOTO: vranje.org.rs
Daleke 1975. godine mapu grada Vranja izradio je beogradski umetnik Stevan Čukić i bila je jedinstvena u tadašnjoj Jugoslaviji
 
Zub vremena učinio je da dođe do znatnog oštećenja do neprepoznavanja delova mape. 
 
Zahvaljujući osvojenom prvom mestu u nagradnoj igri ,,Uzmi račun i pobedi'' Vranjanci su dobili 20 hiljada evra i mogućnost da se glasanjem opredele na šta će taj novac biti utrošen. 
 
Saniranje mape Vranja bio je jedan od predloga za koji je glasao najveći broj Vranjanaca. 
 
Sanaciju i rekonstrukciju mape obaviće firma "Ditaarh doo" iz Beograda, a poslovima će rukovoditi akademski slikar i nekadašnji fakultetski profesor Dragan Gašić, Čukićev sestrić koji je ujaku pomagao tokom izrade mozaika. 
 
Po njegovim rečima rekonstrukcija će se odvijati u nekoliko faza, jer je neophodno najpre skinuti neadekvatnu keramiku kojom su popunjavani oštećeni delovi. 
 
Takođe, neophodno je izravnati oštećene deleve mozaika i popuniti ih autentičnim kamenom kojim je mozaik mapa prvobitno izrađena. 
 
Rekonstrukcija trajno oštećenih velikih delova mape biće zahtevnija, kao i skidanje jednog sloja do osnovne armirane ploče kako bi se naneli specijalni italijanski lepkovi i venecijanska pasta za kamen i pločice koji nedostaju. 
 
Radiće se hronološki da bi se na kraju napravila kosina kako se voda ne bi zadržavala na mozaiku, već odlivala. 
 
Po završetku rekonstrukcije mozaik će biti zaštićen specijalnim sredstvima koja će doprineti da mozaik ne podleže spoljašnjim uticajima, odnosno ne upija vodu i prljavštinu
 
Takođe, biće instalirano i led osvetljenje kako bi noću mozaik mapa bila osvetljena i dostupna za razgledanje posetiocima.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: