Počinje haos oko stručne prakse

Lokalne vesti - Četvrtak 31.10.2013 - 09:18

Poslodavci kod kojih će se u Vranju sprovoditi Program stručne prakse počeli su samoinicijativno da potpisuju ugovore sa nezaposlenim licima, što je suprotno pravilima Programa.

Ilustracija foto Kurir Ilustracija foto Kurir

Iz Gradske uprave podsećaju da je neophodno najpre ugovore da potpišu Grad Vranje, Nacionalna služba za zapošljavanje i poslodavci, pa tek onda nezaposlena lica koja će obavljati stručnu praksu.

- Kako ima slučajeva da pojedini poslodavci već zaključuju ugovore sa licima koja će obavljati stručnu praksu, obaveštavaju se da to ne čine, pre nego što bude potpisan osnovni ugovor – saopšteno je iz Gradske uprave.

U vranjskoj Filijali NSZ kažu da su pojedine firme potpisale ugovore sa ljudima koji i ne ispunjavaju uslove za realizaciju Programa stručne prakse.

– Procedure i propisi iz javnog poziva moraju da se poštuju.

Ne mogu poslodavci sami da potpisuju ugovore sa nezaposlenim licima dok za to ne dobiju odobrenje onoga ko organizuje i plaća Program stručne prakse.

Imamo slučajeve da je poslodavac potpisao ugovor sa osobom koja ima više od 35 godina ili nema prosek studiranja iznad sedam, što su osnovni uslovi iz Programa.

Ukoliko poslodavci imaju lice koje žele kod sebe da angažuju, to im niko neće osporiti, ali ponavljam, svi propisi i uslovi moraju biti ispoštovani – kaže Dragana Nakić, PR Filijale NSZ u Vranju.

Ona kaže da poslodavci koji žele određeno lice da angažuju, mogu pisanim putem obavestiti Filijalu NSZ koja će izvršiti proveru kandidata u smislu ispunjavanja uslova konkursa.

Inače, Program Stručne prakse u ovoj i narednoj godini finansira Grad Vranje isključivo sopstvenim sredstvima.

Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: