Pola javnih preduzeća ostalo bez direktora

Lokalne vesti - Utorak 08.10.2013 - 12:32

Proces imenovanja direktora javnih preduzeća u Vranju završen je na poslednjoj sednici skupštine grada, a pojedini kandidati najavljuju tužbe protiv grada.

Skupština Grada Skupština Grada

Od ukupno osam javnih preduzeća, tri su ostala bez direktora, dok u ostalih pet dosadašnji direktori samo verifikovali svoje funkcije.

Problemi su najpre nastali oko izbora direktora Urbanizma gde je komisija za izbor direktora još prilikom pregleda dokumentacije ustanovila da jedini kandidat ne ispunjava uslove za izbor direktora.

Goran Petrović, koji je jedini ispunio uslove za direktora „Novog doma“  i Nebojša Stojanović dosadašnji direktor preduzeća „Uprava Banje“ nisu dobili političku podršku.

Zato je Mandatsko – imunitetska komisija Skupštine grada je u slučaju ove dvojice donela odluku koja se definiše kao „neutvrđeni akt“, što je naišlo na oštre osude opozicije u gradskom Parlamentu i vrlo žustru raspravu odbornika.

- Mi ovde uopšte ne branimo kandidate koji nisu prošli, naprotiv protiv jednog od njih smo kao stranka podnosili i krivične prijave, ali pokušavamo da zaštitimo kršenje zakona u procesu izbora direktora koji je trebalo da se sprovede kao prvi korak u departizaciji.

Na kraju je lokalna samouprava izvrgla ruglu Zakon o izboru direktora javnih preduzeća – kazao je za govornicom Igor Zlatković, odbornik LDP-a.

Sada već nesuđeni direktor Uprave Banje Nebojša Stojanović, najavljuje tužbu Upravnom sudu.

– Svakako ću podneti tužbu jer na ovome ne može da se završi. Do tada neću ništa govoriti o eventualnoj pozadini čitave priče. Čim se bude završio proces, ja izlazim u javnost – kaže Stojanović.

Goran Petrović kaže da takvu odluku neće donositi dok ne dobije obrazloženje komisije zbog čega je njegova kandidatura odbijena, ali priznaje da je prilično razočaran.

– Baš me zanima šta će u obrazloženju komisije pisati. Mogu da kažem i da sam očekivao ovakvu odluku.

Što se suda tiče, mislim da je to gubljenje vremena jer ništa neću tužbom dobiti, osim nekog ličnog zadovoljavanja.

Razmišljam da se obratim zaštitniku građana, kako lokalnom tako i republičkom – kaže Petrović.

Inače, ova mesta su prema ranijem koalicionom dogovoru pripala naprednjacima, tako da su oni imali svog kandidata za mesto direktora u „Novom domu“, koji nije ispunio uslove konkursa dok je Stojanović kako kaže član SNS –a, ali kolateralna šteta trenutnih unutar stranačkih sukoba u gradskom odboru SNS –a.

Kao poseban slučaj valja izdvojiti i direktora RTV Vranje Zorana Veličkovića, koji je od Skupštine tražio da ga proglasi  za v.d. direktora, do konačnog rešenja medijskih zakona, što mu je na skupštini i odobreno.  

Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: