Pomoćnica ministra prosvete u Vranju sa direktorima škola: DUALNO OBRAZOVANJE u sve škole

Lokalne vesti - Petak 29.01.2021 - 15:17

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Gabrijela Grujić održala je sastanak sa direktorima srednjih škola iz svih šest opština Pčinjskog okruga, na kojem je bilo reči o modelu upisa u školsku 2021/2022. godinu.

Prof. dr Gabrijela Grujić i Slobodan Milenković FOTO: D.Ristić/OK Radio Prof. dr Gabrijela Grujić i Slobodan Milenković FOTO: D.Ristić/OK Radio
Ministarstvo prosvete ima za cilj ravnomerno uspostavljanje sistema dualnog obrazovanja
 
Ovaj sistem je u protekle četiri godine je utemeljen zakonskom regulativom na nivou srednjeg i visokog obrazovanja
 
To je sistem gde učenici stiču kompetencije za 21. vek, kazala je Grujić.
 
- Ministarstvo je usvojilo standarde za akreditacije i za visoko obrazovanje, što znači da će od 1. oktobra i studenti moći da se školuju po modelu dualnog obrazovanja.
 
Veoma važan benefit ovakvog vida obrazovanja je nivo znanja koji učenici stiču u kompanijama koje posluju na ovom području, što će u krajnjem ishodu našu privredu činiti inovativnom - dodala je ona. 
 
Kompanije koje žele da investiraju u našu zemlju kao jedan od najvažnijih uslova postavljaju ppitanje nivoa obrazovanja.
 
- Ipak, najvažnije od svega je da mlade ljude ostavljamo da žive i rade u ovom regionu, a ne da odlaze iz svojih gradova i iz Srbije - istakla je pomoćnica ministra.
 
Do prošle godine smo, po dualnom modelu, imali 47 obrazovnih profila, a od naredne školske godine ćemo imati još pet novih profila, uvedenih na inicijativu privrednika, za koje su izrađeni standardi kvalifikacije i trenutno se rade planovi i programi nastave
 
Svi oni su usklađeni sa savreminm znanjima i savremenom tehnologijom, ukazuje prof. dr Gabrijela Grujić.
 
Sistem dualnog obrazovanje je na teritoriji grada uveden pre tri godine i to je jedno od naših strateških prioriteta, kazao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.
 
- Tri naše srednje škole imaju četiri obrazovna profila po sistemu dualnog obrazovanja.
 
Svesni smo koliko je to važno i želimo da u narednom periodu, kroz Lokalni akcioni plan za zapošljavanje, donesemo mere koje će motivisati učenike i privrednike da uzmu učešće u ovom vidu obrazovanja - rekao je Milenković.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: