Ponovo kolektivni centar u Preševu

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.06.2015 - 11:32

Kolektivni centar namenjen migrantima u Preševu uskoro će biti spreman za prihvat tih ljudi, najavili su prilikom posete tom gradu ministri Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić.

Vulin i Gašić u Preševu FOTO Tanjug/I. Ličina Vulin i Gašić u Preševu FOTO Tanjug/I. Ličina

Ministri su, tokom boravka u Preševu razgovarali sa migranima iz Sirije, Avganistana, Eritreje i drugih zemalja, kojima je Srbija usputna stanica do država Evropske unije.  

Za migrane su obezbeđene hrana i lekovi i sva druga prava koja potiču iz međunarodnog i domaćeg zakonodavstva, a objekat za njihov smeštaj će biti tranzitni centar u kome će moći da se odmore i dobiju medicinsku i svaku drugu pomoć.

Vulin, koji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izjavio je da očekuje da će taj kolektivni centar za dva do tri dana biti u potpunosti spreman da primi do 300 izbeglica koje svakodnevno prištižu.

"Država se na organizovan način postavila kako bi pomogla tim ljudima", rekao je Vulin, podsetivši "da problem sa migrantima naša država nije izazvala i niti će moći sama da ga reši".

Prema njegovim rečima, država Srbija čini i učiniće sve što može kako bi migrantima olakšala boravak i kada je u pitanju zdravstveno stanje i sve drugo.

Vulin je rekao i da su koordinirane aktivnosti više ministarstava - odbrane, zdravlja, unutrašnjih poslova, za socijalna pitanja - dale odgovarajuće rezultate.

"Tranziconi ili prihvatni centar već od sutra će biti dobrim delom svog kapaciteta u funkciji, a za desetak dana očekujem da ćemo sa predstavnicima međunarodnih organizacija moći da dođemo i pokažemo kako Srbija organizovano nastupa", rekao je on.

Vulin je istakao da niko od migranata "nije ostao gladan, nije ostao bez leka, nije ostao bez brige", naglasivši da država Srbije i njene strukture svoju granicu dobro čuvaju za razliku od nekih drugih.

"Sinoć su naše bezbednosne službe i pogranična policija i pripadnici Žandarmerije vratili više od 520 ljudi u 17 grupa, koji su pokušali ilegalno da pređu granicu", rekao je on.

Vulin je rekao i da smo u isto vreme dali odgovrajući dokumenat za 170 tražilaca azila, istakvši da "niko ne ostaje bez azila, bez svojih ljudskih prava...."

"Svi su medicinski zbrinuti, dobili su odgovarajuće papire, pri čemu su značajno ubrzane polcijske procedure... Crveni krst je takođe tu", rekao je on.

Ministar odbrane Gašić je istakao da su pripadnici vojske, zajedno sa ostalim bezbednosnim strukturama, nastavljaju angažovanjem u Preševu "pre svega na zdravstvenom zbrinjavanju velikog broj migranata"

On je naveo i da će migranti, koji se uglavnom okupljanju oko policijske stanice i železničke stanice, "od sutra ili prekosutra preći u novi centar za njihov prihvat".

Gašić je negirao pojedine navode da se država Srbije ne brine dovoljno o migrantima, istakvši da i novinari na licu mesta mogu da se uvere da to nije tačno.

"Očigledna je želja pojedinaca da se pokaže da se država Srbija ne stara dovoljno o ovolikom  broju migranata i na način kako bi to trebalo... Mislim da to ne stoji", rekao je on.

Prvi migranti na graničnom prelazu Preševo koji su tražili azil registrovani su još 2009. godine, ali tada su to bili pojedinačni slučajevi.
 

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: