Premijera: Komrad demonstrirao pražnjenje PODZEMNIH KONTEJNERA (VIDEO)

Lokalne vesti - Petak 14.06.2019 - 15:05

JP "Komrad" iz Vranja u petak je izvršio praktičnu demonstraciju pražnjenja novopostavljenih podzemnih kontejnera na lokaciji kod Gimnazije.

Neophodno je pravilno korišćenje podzemnih kontejnera FOTO: G. Mitić/OK Radio Neophodno je pravilno korišćenje podzemnih kontejnera FOTO: G. Mitić/OK Radio
Podzemni kontejneri su zimus stigli u Vranje i instalirani su na četiri lokacije u gradu
 
Kako bi funkcionisanje sistema podzemnih kompjutera bilo uspešno, neophodno je njihovo pravilno korišćenje, kažu nadležni.
 
Pražnjenje se vrši uz pomoć specijalizovanog vozila koje omogućava manje angažovanje radnika i manuelnog rada
 
Zoran Dimitrijević, vd direktora „Komrada“ kaže da je zapremina jednog kontejnera oko četiri kubika i on može da zameni četiri klasična metalna kontejnera
 
- Pozivamo naše građane da sav komunalni otpad, pet i staklenu ambalažu deponuju u namenski određeni kontejner
 
Na ovim lokacijama smo do sada dva puta dnevno praznili kontejnere, a sada ćemo to sigurno činiti jednom dnevno, čime će biti smanjeni troškovi - kaže Dimitrijević.
 
Od Vranjanaca se očekuje da vode računa i vrše selekciju na mestima gde su obeleženi kontejneri za različite vrsta otpada . 
 
- Nadam se da neće biti dosta mešanog otpada, mada smo spremni i na to da sami odvajamo otpad na deponiji „Meteris“
 
Radićemo i neke edukativne akcije kako bismo upoznali građane kako se kontejneri pravilno upotrebljavaju - rekla je Nela Cvetković izvršni direktor Komrada i najavila dežuranje oko kontejnera kako bi sve bilo u redu.
 
Prednost podzemnih kontejnera je što na jednom mestu može da se sakupi veća količine otpada, ukazuje Gordana Božić, zastupnica firme "Molok", finske kompanije za proizvodnju kontejnera.
 
- Navike naših ljudi su da se i pored kontejnera ostavljaju kese sa smećem, ali ukoliko je kontejnersko mesto održavano, čisto i uredno, onda se loše navike mogu promeniti. 
 
Iskustvo pokazuje da je nas starije teško naučiti da odvajamo otpad, ali je važno da se tome uče najmlađi - kaže Gordana Božić.
 
Ovu investiciju vrednu 4,2 miliona dinara je Grad Vranje realizovao iz Fonda za zaštitu i unapređenje životne sredine i u planu je da se do kraja godine na četiri ili pet problematičnih lokacija u gradu instalira još deset podzemnih kontejnera.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: