Premijera predstave "Nemačka"

Lokalne vesti - Ponedeljak 10.02.2014 - 12:41

U Gimnaziji "Bora Stanković"u Vranju u nedelju je održana premijera pozorišne predstave "Nemačka" u produkciji Centra E8.

iz predstave Nemacka iz predstave Nemacka


Predstava "Nemačka" u režiji Vojislava Arsić, Milene Bogavac i Ivana Stojiljkovića  namenjena je onima koji razmišljaju o odlasku "u azil",ali i onima koji ne razumeju zbog čega se veliki broj porodica odlučuje na taj korak, strahujući da bi zbog velikog broja "lažnih azilanata" Republika Srbija mogla da bude skinuta sa bele šengenske liste.

-Istražujemo koliko pitanje diskriminacije i socijalno-ekonomski život rezultira traženjem azila i koji su koraci da rešimo uzroke, a ne posledice- napominju organizatori.

Predstava je rađena sa mladim Romima i Srbima iz Vranja, a među njima ima mladih koji u svom životu imaju jedno ili više iskustva traženja azila.

-Predstava "Nemačka" je izazvala različite reakcije publike.

Nije izostalo oduševljenje, ali i zabrinutost  da li se problem odlaska u azil u našem društvu sagledava i rešava na pravi način - kaže Bojana Stojković  koordinatorka regionalne kancelarije Centra E 8 u Vranju.

Ko autori i izvođači predstave su Nadica Ajredinović, Edison Bajramović, Denis Durić, Đorđe Jašarević, Dušan Mihajlović, Milica Mladenović, Aleksandra Stojanović.Prema zvaničnim podacima Eurostata, građani i građanke Srbije, po broju zahteva za azil podnesenih u Republici Nemačkoj, nalaze se na prvom mestu.

-Na tom mestu, pretekli smo neuporedivo veću i mnogoljudniju Rusku Federaciju, ali i Siriju u kojoj trenutno besni rat. Kada se broj podnetih zahteva za azil, sagleda u svetlu te činjenice, postaje jasno da u Srbiji živi preveliki broj onih koji bi svoju adresu rado promenili za adresu u Nemačkoj.

Zvanični Beograd ove ljude naziva "lažnim azilantima", a ova predstava za cilj ima da ispita mogu li se azilanti deliti na "lažne" i "prave", šta su razlozi iz kojih se jedna porodica odlučuje na traženje azila, kako izgleda procedura traženja azila od Republike Nemačke i da li je sam termin "azil" u jednom sloju srpskog društva promenio svoje prvobitno značenje- navode iz NVO Centar E 8.

Predstava "Nemačka" biće prikazana u Bujanovcu i Vranjskoj Banji, a premijerno izvođenje zakazano je i u Beogradu 15. i 16. februara.

Tatjana Stamenković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: