Proleće je, počinje SEZONA ZMIJA

Lokalne vesti - Petak 05.04.2019 - 13:40

Od početka aprila, Vladica Stanković iz Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana beleži već nekoliko intervencija u Vranju, Vladičinom Hanu i selu Panevlje.

Ništa neobično: Dvorište u centru Hana FOTO: Udruženje Ništa neobično: Dvorište u centru Hana FOTO: Udruženje
Sa prvim prolećnim danima došlo je i do pojačane aktivnosti gmizavaca koji izlaze iz perioda hibernacije.
 
Prvu intervenciju ovaj Hančanin imao je u rodnom gradu drugog aprilskog dana, gde je primećena zmija u dvorištu kuće gotovo u centru Vladičinog Hana.
 
U selu Panevlje je stepski smuk uočen u bunaru na imanju porodice Veličković.
 
Tu se očigledno nalazi leglo ovih životinja jer je Vladica ranije intervenisao u više navrata.
 
Gotovo istovremeno, tri zmije su se pojavile i u vranjskoj Gornjoj čaršiji ali su ih meštani oterali pre dolaska Komunalne policije.
 
I u ovom slučaju se, najverovatnije, radi o stepskim smukovima, navodi Stanković.
 
- To su neotrovne i bezopasne životinje i koristim priliku da još jednom apelujem da se ne ubijaju, jer čoveku od njih ne preti nikakva opasnost a korist je višestruka – ukazuje on.
 
Ove godine je aktivnost gmizavaca krenula neuobičajeno rano; prva zmija je izmilela još poslednjih dana januara u Žitorađu, što ni iskusni Vladica Stanković ne pamti.
 
Koloplet od sedam stepskih smukova je nađen u februaru u selu Bigla kod Vladičinog Hana i svi su završili u već dobro popunjenom Stankovićevom kućnom terarijumu.
 
Sve ovo nagoveštava da će za Udruženje „Poskok“ i Komunalnu policiju ove sezone biti dosta posla.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: