Proslavljen Dan 4. brigade i Sveti Atanasije Veliki: Neizbrisiv trag ČASTI I HEROJSTVA (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 31.01.2020 - 14:54

Svečanošću u kasarni „Knjaz Miloš Veliki“ u Vranju, 4. brigada Kopnene vojske proslavila je Dan brigade i slavu Svetog Atanasija Velikog.

Da se ne zaborave žrtve svih ratova FOTO: G. Mitić/OK Radio Da se ne zaborave žrtve svih ratova FOTO: G. Mitić/OK Radio
Svečanost je otpočela predajom raporta i smotrom jedinica koju je izvršio komandant 4. brigade, brigadni general Slobodan Stopa.
 
Nakon svečanog dočeka zastave, pripadnici brigade su otpevali himnu „Bože pravde“.
 
U svom obraćanju prisutnima, brigadni general Slobodan Stopa je istakao da ne smemo prepustiti zaboravu sve one koji su položili svoje živote otadžbini u borbi protiv turske vladavine, u balkanskim ratovima, u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i borbenim dejstvima devedesetih godina prošlog veka i odbrani od NATO agresije.
 
- Svaki pedalj zemlje vranjske, kao i svako mesto u našoj Srbiji, obeležen ljudskim životima i dušama koje su ostavile pečat u modernoj srpskoj istoriji.
 
Nikada nam nije bilo lako i retko je naš put za samosvojnosti samobitnost bio posut ružama: zato imamo putokaze kako se treba boriti i izboriti za nezavisnost i nacionalni opstanak – rekao je general Stopa.
 
U svom obraćanju, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je naglasio da je istorija srpske vojske u odbrani otadžbine ostavila neizbrisiv trag časti i herojstva predaka.
 
- Njima u slavu, naša je dužnost da verno prenosimo svetlu tradiciju potomstvu.
 
Sa vaših uniforma, sa vaših amblema, još uvek govore zaveti srpskih ratnika da je otadžbina svetinja – kazao je Milenković i zahvalio svim pripadnicima brigade na naporima da jug Srbije i njegovi građani spavaju mirnim snom.
 
Pozdrave i čestitke opravdano odsutnog komandanta Kopnene vojske, generala Milosava Simovića, preneo je načelnik štaba Kopnene vojske, brigadni general Željko Tramošljika, a pročitan je i pozdravni telegram načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića.
 
Potom su dodeljene nagrade, pohvale i plakete najboljim pripadnicima 4. brigade i zaslužnim pojedincima, među kojima je bio i načelnik Pčinjskog upravnig okruga, Srećko Pejković.
 
Svečanost je završena defileom svih jedinica 4. brigade Kopnene vojske, nakon čega je upriličen koktel u vojničkom restoranu.
 
Svečanosti su prisustvovali načelnik štaba Kopnene vojske, brigadni general Željko Tramošljika, dosadašnji komandanti brigada u vranjskom garnizonu i drugi visoki oficiri Kopnene vojske, kao i predstavnici obaveštajno-bezbednosnih struktura.
 
Prisutni su bili i episkop vranjski Pahomije, državni sekretar u Ministarstvu za rad, Zoran Antić, načelnici Pčinjskog i Jablaničkog okruga Srećko Pejković i Miloš Ćirić, predsednici i predstavnici opština, udruženja vojnih penzionera, organizacija rezervnih vojnih starešina i boraca i potomaka oslobodilačkih radova.

Foto Galerija

Dan 4. brigade kopnene vojske

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: