Prostranstvo slike: Zoran Stošić Vranjski u RODNOM GRADU

Lokalne vesti - Četvrtak 16.05.2019 - 11:32

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju će, u četvrtak 16. maja sa početkom u 19:30 časova, biti predstavljena monografija o Zoranu Stošiću Vranjskom, slikaru iz Sombora.

Pun krug: Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955. FOTO: OK Radio Pun krug: Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955. FOTO: OK Radio
Promociju monografije o našem cenjenom slikaru rođenom u Vranju, prati i izložba slika iz poklon-legata Zorana Stošića Vranjskog Narodnom muzeju u Vranju.
 
Monografija nosi naslov "U prostranstvu slike", a autor je Sava Stepanov, istoričar umetnosti i likovni kritičar iz Novog Sada.
 
Pored Stošića i Stepanova, promociji će prisustvovati gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, član Gradskog veća za kulturu i informisanje Sombora Nemanja Sarač, direktor Gradskog muzeja u Somboru Petar Mraković, zatim Branimir Mašulović, arheolog Gradskog muzeja u Somboru i predstavnici grada Vranja.
 
Monografija poznatog umetnika koji je rođen u Vranju, a živi i radi u Somboru, objavljena je u povodu tri velika jubileja: osamdeset godina života, šezdeset godina stvaralaštva i dvadest pet godina donacija gradskim legatima.
 
Narodni muzej u Vranju poseduje bogatu kolekciju dela ovog plodnog slikara koja broji blizu 500 slika, crteža i grafika.
 
Zoran Stošić Vranjski je slikar veoma prepoznatljivog i visoko kotiranog opusa koji obuhvata uljano slikarstvo, crtež, akvarel, pastel i kolaž.
 
Mnogo puta je nagrađivan za svoj umetnički rad i 60 godina prisutan na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni.
 
Izlagao je u svim najvažnijim gradovima, paviljonima i galerijama u zemlji i regionu, a kolektivnih nastupa ima preko 600.
 
Rođen je u Vranju 1936. godine, a studije završio je u Beogradu na slikarskom odseku Više pedagoške škole.
 
Prvu samostalnu izložbu imao je u Vranju 1955. Samostalno je izlagao više od 120 puta.
 
Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i Vojvodine od 1967. godine, Udruženja književnika Srbije i Društva književnika Vojvodine. Redovan je član Matice Srpske
 
Legati Zorana Stošića Vranjskog od 1992. godine postoje u Narodnom muzeju u Vranju i Gradskom muzeju u Somboru, o njemu ima preko 600 objavljenih bibliografskih jedinica u zemlji i inostranstvu.
 
Prva monografija posvećena ovom slikaru "Kosmičko ogledalo Zorana Stošića Vranjskog" objavljena je 1993. godine sa tekstom Miloša Arsića koji je 1997. godine objavio i knjigu "Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog".
 
Promocija monografije i izložba slika u Vranju organizuje se u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, kojom se obeležava Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: