Protivzakonite kazne za parkiranje

Lokalne vesti - Sreda 18.12.2013 - 14:18

Parking servis nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, a ta služba nije ovlašćena da kažnjava, tvrdi samostalni odbornik Dušan Mladenović, inače profesor Tehničke škole u Vranju.

parking parking

On je tu temu pokušao da pokrene na sednici Skupštine, ali nije naišao na razumevanje ostalih odbornika u sali.

 

Kako je kazao, naplata parkiranja je komunalna usluga koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima.

 

- Dužni ste da platite cenu parking usluge na osnovu cenovnika Parking servisa.

 

U slučaju da ne platite kartu, Parking servis ima pravo da naplati onoliko vremena koliko ste prekoračili, odnosno onoliko vreme koje je utvrdio i dokazao materijalnim dokazom kontrolor.

 

Ako je sat parkiranja 30 dinara, a vi niste platili tri sata onda je to 90 dinara, a ne 1000, koliko naplaćuje vranjska Direkcija za razvoj – kaže Mladenović.

 

Prema njegovim rečima, Parking servis ima pravo po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju da naplati sudskim putem račun od korisnika na osnovu izdate verodostojne isprave, a to je u ovom slučaju neplaćeni račun.

 

- Parking servis nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, a ta služba nema pravo da kažnjava niti je zakonski ovlašćena za to.

 

Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke.

 

Javno preduzeće ima ovlašćenje od grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravni osnov za kažnjavanje neplaćanja parkiranja – kaže Mladenović.

 

Referent za saobraćaj u vranjskoj Direkciji za izgradnju Stanko Ljubić objašnjava da je doplatna karta u iznosu od 1000 dinara vrsta opomene za neplaćeno parkiranje.

 

Kako kaže, sankcije mora da postoje, jer bi u suprotnom svi parkirali besplatno.

 

– Ukoliko naš kontrolor uoči vozilo za koje nije plaćena parking karta, registruje ga i nakon 15 minuta ukoliko je automobil i dalje tu, piše doplatnu kartu.

 

Vlasnik je dužan da to izmiri, a ukoliko i to ne plati podnosimo tužbu nadležnom sudu i tada sa sudskim troškovima dug bude oko 1300 dinara.

 

To je vrsta opomene za neplaćanje parkinga, jer mi moramo nekako da sankcionišemo vozače koji ne pošalju poruku, a svoj automobil parkiraju na obeleženom mestu.

 

Dobili smo pritužbe da to nije u skladu sa Ustavom, ali dok nam se drugačije ne naloži, mi ćemo raditi ovako – kaže Ljubić.

 

Cena parkinga u žutoj zoni u Vranju je 30 dinara za sat vremena, dok u crvenoj vozilo može da se zadrži najviše dva sata. Prvi sat je 35, a drugi 40 dinara.

 

Inače, parkiranje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. Kaznenim odredbama ZOBS-a nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.
 

Prema rečima stručnjaka iz oblasti saobraćaja, da se vozilo ukloni paukom nalog po pravilima izdaje saobraćajni policajac samo ako je vozilo nepropisno parkirano ili ugožava normalno odvijanje saobraćaja po odredbama ZOBS-a.

 

Policija nije nadležna niti sme da proverava ako ste parkirani na mestu gde je dozvoljeno parkiranje da li ste platili parkiranje.

 

Takođe, policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila sa mesta obeleženog za parkiranje ako je isteklo vreme ili parking nije plaćen. Ustavni sud Srbije je 12. maja 2011. godine proglasio da je gradska odluka o plaćanju doplatne karte, odnosno kazne na zoniranom parkingu protivzakonita.

 

Predlog da se razmotri ustavnost izdavanja doplatnih karti u Vranju, predat je zaštitniku građana Maji Jovanović od strane pojedinih odbornika.

 

Aleksandar Aca Stojković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: