Rok ističe: Registrovana SVAKA OSMA ZGRADA

Lokalne vesti - Četvrtak 07.12.2017 - 10:16

Do kraja godine, svaka stambena zgrada na teritoriji Srbije moraće da bude upisana u Registar stambenih zajednica i da izabere svog upravnika, a taj posao u Vranju ide prilično sporo.

Mogu se angažovati i profesionalni upravnici iz Leskovca FOTO: D. Ristić/OK Radio Mogu se angažovati i profesionalni upravnici iz Leskovca FOTO: D. Ristić/OK Radio

Prema Zakonu o stanovanju i održavanju stambenih zgrada koji je letos stupio na snagu, stambene zgrade stiču status pravnog lica i moraju imati svog upravnika.

Lokalne samouprave imaju obavezu da vode Registar stambenih zajednica, sa rokom od šest meseci za upis svih stambenih zgrada u ovaj registar, koji ističe nešto pre Nove godine.

Jovana Antić, načelnica Odeljenja za urbanizam i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave u Vranju, kaže da je do sada u Registar upisano 17 stambenih zajednica od 200, koliko ih je na teritoriji grada.

To predstavlja 12 odsto evidentiranih stambenih zajednica, što ukazuje na izuzetno slab odziv.

- Mi smo organizovali sastanak na temu registracija stambene zajednice i izbora upravnika, kako bi sugrađane upoznali sa novinama koje predviđa zakon i razjasnili sve nedoumice – kaže načelnica.

Jedna od glavnih nedoumica tiče se novouspostavljene funkcije upravnika stambene zajednice, koji mogu da iz svojih redova biraju skupštine stanara, a ukoliko to ne učine u propisanom roku, lokalna samouprava ima obavezu angažovanja profesionalnog upravnika.

- Kod svih stambenih zajednica koje ne ispune obavezu propisanu zakonom, prvo će se izvršiti inspekcijski nadzor i odrediti rok za registraciju, a nakon toga se pokreće postupak uvođenja prinudne uprave – kaže Antićeva.

Po svemu sudeći, ni ova odredba neće moći da se sprovede bez problema, jer na teritoriji grada još uvek nema nijednog licenciranog profesionalnog upravnika zgrada.

Prema podacima Odeljenja Privredne komore u Leskovcu, dvojica Vranjanaca su započeli obuku koju organizuje ova institucija, jedan od njih je obuku uspešno završio i čeka dobijanje licence.

Novi krug obuke će biti organizovan januara naredne godine, dakle nakon propisanog zakonskog roka.

- Nakon isteka zakonom propisanog roka, prinudni upravnici će se dodeljivati po azbučnom redu sa spiska profesionalnih upravnika na teritoriji lokalne samouprave.

Prema zadatim kriterijumima, ukoliko nemamo raspoloživog profesionalnog upravnika na našoj teritoriji, možemo da angažujemo nekog iz najbližeg okruženja, na primer iz Leskovca
– kaže načelnica Jovana Antić.

Prema njenim rečima, za sada nema dodatnih rokova, a produženje može da propiše samo nadležno ministarstvo.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: