Sanč napravio plan oporavka

Lokalne vesti - Petak 06.02.2015 - 07:42

Fabrika obuće „Sanč“ iz Vranja trebalo bi do kraja marta da se odluči za jedno od rešenja za reprogramiranje svojih dugovanja, reorganizaciju procesa proizvodnje i da „stane na noge“.

Detalj iz pogona Sanča u Vranju Detalj iz pogona Sanča u Vranju

Po rečima Srđana Dejkovića, vlasnika i direktora „Sanča“, svi kojima je firma dužna uključiće se u plan reorganizacije i reprograma.

Na bazi toga se, dodaje on, pravi i plan reorganizacije, po kome će preduzeće nastaviti da radi.

- To u praksi za radnike znači da će isplata njihovih zaostalih zarada biti na prvom mestu. Oni trenutno primaju zarade na jednomesečnom nivou.

Zaostale zarade su predviđene planom reorganizacije, i one bi trebalo da se isplaćuju uz redovne. Mi imamo dugovanja prema dobavljačima, bankama za investicione kredite, poreskoj upravi i radnicima.

Plan podrazumeva da dobavljači, banke i poreska uprava, daju grejs period od dve godine, i da se njima ništa ne plaća, a da se u međuvremenu u tom periodu isplate zaostale zarade radnicima što je pre moguće, kao i da se kasnije krene sa otplatom duga prema poveriocima.

Sve skupa, imamo negde do četiri miliona evra dugovanja za investicije, plate, doprinose  i poreze - pojašnjava Dejković.

On kaže da su to obaveze koje su postojale i ranije, ali se Sanč sada nalazi u situaciju u kojoj je došlo do odliva radnika iz firme.

- Bili smo prinuđeni da radimo plan reorganizacije, kako bi mogli da izmirimo postojeće obaveze. Zbog dolaska „Geoksa“, odliv radnika iz Sanča je još uvek  aktuelan.

Svi poverioci su saglasni, jer  je taj plan reorganizacije najracionalniji za radnike. Plan je iznuđen, jer zbog odliva radnika nismo mogli da završimo ugovorene poslove.

Morali smo da završimo planirani izvoz, drugo smo zapostavili, nastala je rupa u finansijskom smislu. Nikada nismo imali problem sa blokadom do 28. marta prošle godine.

Usledila je i kratka obustava rada. Gubitkom stručnih ljudi sveli smo se na jednu smenu - kaže Dejković.

U „Sanču“ trenutno rdi oko 300 radnika, čija je prosečna plata blizu 24.000 dinara.

Slađana Tasić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: