Sjaj Dušanovog "Blagodatnog ognja"

Lokalne vesti - Sreda 16.10.2013 - 11:31

Priča “Blagodatan oganj” Dušana Đorđevića, novinara i književnika iz Vranja, izabrana je za knjigu najboljih mističnih priča o slobodi i veri “Konstantinove vizije”, na konkursu koji je organizovao Niški kulturni centar.

Đorđević Đorđević

Priznanje je utoliko veće jer je priča Đorđevića jedna od 37 koliko ih je odabrano za knjgu, a bila je u konkurenciji 146 priča autora iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH…

Prvo mesto na konkursu osvojio je Anđelko Anušić (1953) iz Novog Sada, za priču „Na zapadnim kapijama“.

Sve izabrane priče biće objavljene u knjizi u okviru poglavlja koja su koncipirana sličnim tematskim okvirima: Konstantin, Traganja, Znamenja i Priče sa strane.
 
Pored Đorđevića među autorima su Igor Rems, Velibor Petković, Tihomir Nešić, Zoran Ćirić, Radosav Stojanović, Stana Dinić Skočajić, Branislava Sovilj, Senahid Nezirović, Darko Omčikus, Radenko Savić, Žarko Milenić, Nebojša Lapčević, Stevan Bošnjak, Marija Ivanić i drugi.

Promocija knjige biće na Sajmu knjga u Nišu krajem godine.

Dušan Đorđević rođen je 1955. godine u Vranju. Završio je Gimanziju i studirao prava. Novinar je i književnik.

Stalni dopisnik frankfurtskih Vesti, najtiražnijeg dnevnika srpske dijaspore i saradnik OK Radija.

Objavio je sledeće knjige: Drame (drame, 1999), Kila do kolena (aforizmi, 2003), Škola za patriote (roman, 2004), Poštena kurva (aforizmi, 2006), Stočni vagon (roman, 2008), Magareći ujed (aforizmi, 2009), Da pukneš (aforizmi, Milan Ilić Maja, Dušan Đorđević, Vojkan Ristić, Dragan Miljković), Nevino uvo (aforizmi, 2012), Afoteka 1 (jedan od koautora, 2012), Sikter (roman, 2013), Afoteka 2 (jedan od koautora, 2013).

Dobio je treću nagradu na šabačkoj “Čivijadi” 2010. za satiričnu priču i  drugu nagradu za fantastičnu priču na konkursu internet stranice “Beleg”.

Zastupljen je u preko 20 enciklopedija, antologija, i zbornika satire. Sa dva svoja aforizma, zastupljen je u svetskoj Antologiji aforizama.

Objavljuje u brojnim književnim časopisima, štampanim i elektronskim.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: