SKIJALIŠTE i dalje na BUDŽETU

Lokalne vesti - Ponedeljak 21.11.2016 - 11:47

Iako je Gradsko veće Grada Vranja donelo odluku o likvidaciji Javnog preduzeća „Skijališta Besna Kobila“, ono će i dalje nastaviti da funkcioniše kroz neki vid transformacije.

Skijalište nastavlja da živi uprkos likvidaciji; FOTO: FB/Skijalište Skijalište nastavlja da živi uprkos likvidaciji; FOTO: FB/Skijalište "Besna Kobila"

Sledeći odredbe novog Zakona o budžetskim sistemima koje više ne predviđaju javna preduzeća kao korisnike lokalnih budžeta, gradska vlast je donela odluku o likvidaciji Direkcije za izgradnju i Skijališta „Besna Kobila“, kao i transformaciji Uprave Banje.

Prema dogovoru u vrhu lokalne vlasti, osniva se novo Javno preduzeće „Parking servis“, koje će preuzeti 39 radnika Direkcije.

Od ostatka radnika, jedan deo koji se bavi održavanjem puteva će biti pripojen „Vodovodu“, dok će drugi deo biti preraspoređen u Gradsku upravu, potvrdio je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Uprava Banje će doživeti transformaciju iz javnog preduzeća, koje se finansira iz lokalnog budžeta u samofinansirajuće preduzeće.

Treće javno preduzeće koje bi po novom zakonu trebalo da bude skinuto sa budžeta, Skijalište „Besna Kobila“, nastaviće da funkcioniše kroz neki vid administrativne transformacije.

Prema rečima gradonačelnika Slobodana Milenkovića, razmatra se mogućnost da radnici Skijališta budu prisajedinjeni određenim javnim ustanovama, ali da konačna odluka još uvek nije doneta.

- Kako Skijalište kao javno preduzeće više ne može po zakonu da bude indirektni budžetski korisnik, razmatramo mogućnost da deo radnika, pre svega stručne službe, privučemo u Gradsku upravu, a da drugi deo pridodamo nekoj od javnih ustanova.

Moguće je i osnivanje nove javne ustanove ili će se samo promeniti šifra delatnosti, u svakom slučaju osnivački akt preduzeća će biti promenjen.

Najbitnije od svega je da niko od radnika neće ostati bez posla
– navodi gradonačelnik Slobodan Milenković.

Po njegovim rečima, prema odlukama Gradskog veća, pokreće se postupak likvidacije Direkcije i Skijališta, biće određen likvidacioni upravnik, a sve njihove obaveze se prebacuju Gradu, kao osnivaču.

Prema nezvaničnim saznanjima OK Radija, u razgovorima oko modela transformacije gradskih javnih preduzeća, došlo je do pritiska Jedinstvene Srbije da se „sačuva“ Skijalište, kojim upravljaju pripadnici ove stranke.

Takođe se nezvanično saznaje i da vlast ima ideju da spoji Sportsku halu i Skijalište u jednu firmu, ali da konačna odluka o tome još uvek nije doneta.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: