Slava manastira PROHOR PČINJSKI

Lokalne vesti - Utorak 01.11.2016 - 12:38

Vranje - U manastiru Svetog Prohora Pčinjskog, u utorak je obeležena hramovna slava, uz prisustvo više stotina vernika, monaštva i sveštenstva.

Sa ranijih proslava u manastiru FOTO SPC Sa ranijih proslava u manastiru FOTO SPC

Uoči slave manastira Svetog Prohora Pčinjskog, praznično bdenije u manastirskoj crkvi služio je Episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.

Svetu arhijerejsku liturgiju, na dan slave, takođe je služio  vladika Pahomije, a nakon završene službe i ophoda oko hrama za sve prisutne bila je priređena trpeza ljubavi.

Prema navodima iz manastira, u Sveti Prohor došlo je više stotina vernika ne samo sa juga Srbije, već i iz drugih krajeva zemlje.

Eparhija vranjska je organizovala prevoz do manastira za sve zainteresovane vernike iz Vranja.

Sveti Prohor Pčinjski  rođen je u prvoj polovini 11. veka, kao jedino dete imućnih roditelja.

Pošto su mu roditelji umrli, odriče se bogatog nasleđa i svetovnog života i povlači se u usamljenički, monaški život u Nagoričanskim planinama.

Žitije ovoga sveca kaže da je jednom prilikom susreo vizantijskog vojskovođu Diogena, i prorekao mu da će biti izabran za cara, što se ubrzo i desilo.

Kasnije je car podigao hram na mestu gde je sreo Svetog  Prohora, a zatim i crkvicu posvećenu jevanđelisti Luki, kod isposnice na Kozjaku, gde je našao netruležno telo pustinjakovo.

Na kraju, podigao je i veliki hram posvećen Prohoru Pčinjskom, a kovčeg okovan i ukrašen zlatom, sa moštima svetiteljevim, položio je u grobnicu u oltarskom delu hrama, gde se i danas nalazi.

Hram je obnovljen u vreme Kralja Milutina u 14. veku.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: