Slučaj smrti Dijane Marinković (5): Pravda čeka na VEŠTAKE

U fokusu - Subota 20.04.2019 - 09:41

Ponovljeni proces za propuste lekara u slučaju Dijane Marinković (5) koja je preminula na Dečijem odeljenju bolnice u Vranju 2011. godine, odvija se neopravdano dugo zbog čekanja na dopunske nalaze veštaka, smatraju porodica i njihov advokat.

Advokat Aleksić (u sredini) sa Dijaninom majkom i dedom FOTO: D. Ristić/OK Radio Advokat Aleksić (u sredini) sa Dijaninom majkom i dedom FOTO: D. Ristić/OK Radio
Na konferenciji za novinare koju je sazvala porodica Dijane Marinković, istaknuto je da se već više od četiri meseca čeka na nalaze veštaka bez kojih suđenje ne može biti nastavljeno.
 
To je ključni razlog što je pravda u ovom slučaju još uvek na čekanju, smatra advokat Jovan Aleksić.
 
- Iako je zakonski rok za dostavljanje nalaza 30 dana, mi više od četiri meseca čekamo na Sudsko-medicinski odbor Medicinskog fakulteta iz Niša.
 
Nalaz Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta iz Beograda je stigao, ali ne i iz Niša i ja ne razumem koliko im vremena treba da samo razmotre svoju prethodnu odluku u svetlu par novih svedočenja – navodi Aleksić.
 
Presudom Osnovnog suda u Vranju, lekari Darko Civkarovski i Slaviša Kanački iz Vranja osuđeni su novembra 2016. godine na po tri godine zatvora i na po pet godina zabrane obavljanja lekarskog poziva.
 
Apelacioni sud je, međutim, uvažio žalbu odbrane i postupak vratio na ponovno suđenje.
 
Dijanina majka Ivana Mitić navodi da joj svako odlaganje veoma teško pada.
 
- Svako novo ročište je novi stres jer sve što se desilo preživljavam iznova – kaže majka.i dodaje da se stres uvećava svaki put kada svoje drugo dete vodi kod lekara.
 
ODGOVORNOST NIJE JEDNAKA
I porodica i advokat se slažu da je veća odgovornost u slučaju na Darku Civkarovskom, specijalisti ORL i da njegova kazna mora da bude veća iako su i on i anesteziolog Slaviša Kanački prvostepeno osuđeni na jednake kazne.
Slavoljub Mihajlović, deda male Dijane, sumnja da je razlog odugovlačenja leži možda u korupciji.
 
- Čudno je da je nalaz iz Beograda, koji ide nama u korist, odavno stigao, a da Niš koji nam je bliži, toliko odugovlači – ukazuje on.
 
Advokat Jovan Aleksić navodi i da je odbrana lekara zatražila mišljenje i trećeg veštaka, Sudsko-medicinskog odbora iz Novog Sada.
 
- Iskreno se nadam da to neće biti prihvaćeno jer nema nikakvog smisla u svetlu činjenice da su i prethodna dva odbora u svom nalazu konstatovala da je bilo lekarskog propusta.
 
U ponovljenom procesu slučaj je preuzela sudija Aleksandra Tošić, po mom mišljenju jedan od najboljih sudija u regionu i nadam se da će na kraju pravda biti zadovoljena – smatra advokat.
 
Ipak, kako stvari stoje, on procenjuje da bi, kada odbrana preduzme sve ono na šta ima pravo, proces mogao da traje još nekoliko meseci do godinu dana.
 
Dijana Marinković (5) primljena na DečIje odeljenje vranjske bolnice 8. januara 2011. godine u 2.15 sati zbog visoke temperature i otoka grla, a njena smrt je nastupila usledg gušenja oko 4.45.
 
U zbrinjavanju devojčice sa tragičnim ishodom učestvovalo je petoro lekara, a optužnica je podignuta protiv Cikarovskog i Kanačkog, kojima je stavljeno na teret krivično delo “teško delo protiv zdravlja ljudi”.
OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
vranjanav
21.04.2019. , 23:27
pravda za dijanu!doktori u zatvor