Stanković danas sa liderima Albanaca sa juga Srbije

Lokalne vesti - Ponedeljak 25.02.2013 - 07:56

U Bujanovcu će u ponedeljak biti održan sastanak Zorana Stankovića, predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije i lidera političkih partija Albanaca iz Bujanovca i Preševa.

Stanković Stanković

Kako B92 saznaje, u bujanovackoj kancelariji Misije OEBS, „arbirtar“ na ovom sastanku biće šef ove medjunarodne kancelarije Erik Manton.

Mada su sastanak i sve u vezi sa njim pripremljeni iznenada, daleko od očiju javnosti, informacije do kojih je B 92 došao kažu da je ovo inicijativa predsednika Koordinacionog tela, koja je rezultat činjenice što je Zoran Stanković, od 2. novembra kada je imenovan, sa ovdašnjim političkim  liderima Albanaca, uspostavio polovičan dijalog.

Kod nekih od njih, pre svega kod narodnog poslanika Rize Halimija, Stanković je nailazio na zid odbojnosti, čak i omalovažavanja u smislu da na mestu predsednika Koordinacionog tela, kako se Halimi izrazio, mora da bude ministar, a ne neki običan državni službenik.

Ovakve i slične primedbe Stanković je izdržao, a umesto paušalnih ocena zatražio je dijalog o svim spornim pitanjima gradjana albanske nacionalne zajednice.

Na sastanku će, kako se pretpostavlja, južnosrpski Albanci će preko Zorana Stankovića državi Srbiji biti uručen taj spisak spornih pitanja.

Lideri političkih partija Albanca sve probleme sa kojima su susreću, formulisali su u devet tačaka za koja traže rešenja i od službenog Beograda i od predstavnika medjunarodne zajednice.

Na tom spisku su, pretpostavlja se, kolektivne slobode i prava, upotreba jezika i pisma, nacionalni simboli, povratak iseljenih, obrazovanje, integracija Albanaca u institucije sistema, i tako sve do katastrofalno lošeg ekonomskog položaja ovih opština.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: